ua en ru

Узбекистан незаконно стежить за своїми громадянами, - Amnesty

Узбекистан незаконно стежить за своїми громадянами, - Amnesty Фото: стеження

В Узбекистані створено атмосферу страху і підозрілості

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що уряд Узбекистану здійснює незаконне стеження за громадянами країни, посилюючи тим самим атмосферу страху і невпевненості. Про це свідчить опублікована у п'ятницю доповідь організації, передає ВСС.

У доповіді під назвою "Ми знайдемо тебе всюди" описано, як влада стежить за сімома громадянами Узбекистану, які проживають як всередині країни, так і за її межами.

"В Узбекистані створено атмосферу страху і підозрілості, в якій нагляд і контроль - завжди присутні в житті правозахисників, журналістів і політичних активістів", - підкреслив представник Amnesty Джошуа Франко.

Зокрема, за словами Франко, стеження здійснювалося за узбецьким біженцем Дилшод (ім'я змінено), що живе в Швеції. Його листування з членами сім'ї ретельно моніторили. У результаті родичі чоловіка відмовилися спілкуватися з ним. Причиною стали візити поліцейських до них додому після кожної телефонної розмови з Дилшодом. Сам чоловік розповів організації, що влада Узбекистану відстежує кожен контакт людини з-за кордону з людиною у країні.

"Якщо ми дзвонимо рідним, друзям, все прослуховується. У Швеції - ніяких проблем, але якщо подзвонити в Узбекистан, вони там опиняться в біді", - підкреслив він.

Відзначимо, що в рейтингу "Свобода у світі" неурядової організації Freedom House за 2016 рік Узбекистан набрав всього три бали зі ста можливих, потрапивши в число 12 найменш вільних країн поряд з Туркменістаном, Сирією, Сомалі, Північною Кореєю, Еритреєю, Суданом і Саудівською Аравією .

Нагадаємо, в минулому році Amnesty International опублікувала рейтинг захищеності месенджерів, в який увійшли 11 компаній-власників найпопулярніших світових сервісів миттєвого обміну повідомленнями.