ua en ru

Amnesty International опублікував рейтинг захищеності месенджерів

Amnesty International опублікував рейтинг захищеності месенджерів Фото: опубліковано рейтинг найбільш захищених месенджерів

У першу п'ятірку загального рейтингу надійності системи шифрування месенджерів увійшли компанії Facebook, Apple, Google, Telegram і Line

В рейтинг захищеності месенджерів увійшли 11 компаній-власників найпопулярніших світових сервісів миттєвого обміну повідомленнями. Про це свідчать дані рейтингу, опубликованного Міжнародною правозахисною організацією Amnesty International.

У першу п'ятірку загального рейтингу надійності системи шифрування миттєвих повідомлень увійшли Facebook (Messenger, WhatsApp), Apple (iMessage, FaceTime), Google (Hangouts, Allo, Duo), Telegram (Telegram Messenger) і Line (Line Messenger).

На останніх позиціях опинилися Tencent (QQ, WeChat), Snapchat і Blackberry (Blackberry Messenger).

Для проведення дослідження правозахисники попросили у компаній стандарти шифрування повідомлень, а також інформацію про внутрішню політику по забезпеченню конфіденційності передачі даних.

Amnesty International в першу чергу звертала увагу на юридичну позицію компанії, зокрема ставлення власників до порушення правил конфіденційності листування. Для правопорушників було важливо вважає керівництво такі порушення посяганням на право користувачів на приватне життя і вільне вираження думок.

Вищу оцінку за цим критерієм отримали Telegram і Microsoft. Найменшу кількість балів у Viber, Snapchat, Line і Blackberry.

Ще одним з головних критерієм було використання end-to-end шифрування в месенджерах. За цією системою шифрування один пристрій безпосередньо передає інформацію до іншого пристрою без участі посередника, що гарантує повну конфіденційність листування.

У доповіді говориться, що end-to-end шифрування використовують WhatsApp, iMessage, FaceTime, Viber, Duo і Line. У кількох месенджерах така опція встановлена, проте вона не використовується за замовчуванням (Telegram, Hangouts, Allo і KakaoTalk). В Blackberry Messenger можна використовувати end-to-end шифрування тільки за окрему плату. У Messenger, Skype і Snapchat такої опції і зовсім немає.

Крім того, важливим критерієм стало ставлення компаній до вимог влади про розкриття інформації користувачів. Всі компанії, крім Tencent (Blackberry) заявили, що не будуть розшифровувати повідомлення за запитом влади. В той же час найбільш відкрита політика в цьому питанні у Facebook Messenger, WhatsApp, iMessage, FaceTime, месенджерів Google Hangouts, Allo та Duo), Skype і Snapchat.

Також наголошується, що майже всі світові месенджери досить слабо інформують своїх користувачів про можливі ризики для безпеки інформації.

захищеність месенджерів

Фото: який месенджер найкраще використовувати для захисту конфіденційності

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Facebook почне шифрувати повідомлення в своєму месенджері.