ua en ru

УЗА закликала Кабмін збільшити квоти на експорт зерна і відмовитися від введення квот на експорт кукурудзи

"Українська зернова асоціація" (УЗА) звернулася з відкритим листом до прем'єр-міністра України Миколи Азарова, в якому закликала уряд відмовитися від введення квот на експорт кукурудзи і збільшити обсяг квот на інші зернові культури. Відповідний лист підписав президент УЗА Володимир Клименко, повідомляє прес-служба асоціації.
"Українська зернова асоціація" ознайомилася з проектом постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт яких підлягає ліцензуванню до 31 грудня 2010 р., та порядку видачі ліцензії". Ми повністю поділяємо схвильованість уряду щодо зростання закупівельних цін на зерно на зовнішніх ринках і необхідність забезпечення стабільності розвитку внутрішнього ринку ", - йдеться в листі.
У той же час, УЗА відзначає: "З огляду на баланс обсягів експорту, споживання і виробництва зернових культур в Україну, введення квот на експорт зерна є недоцільним. Оскільки це призведе до значних втрат для виробників і експортерів зерна і порушення ними контрактних зобов'язань перед іноземними контрагентами. Як наслідок, імідж України як одного зі світових лідерів з експорту зерна буде заплямований".
Крім того, наголошується в листі, впровадження квот і процедури ліцензування на окремі види сільськогосподарської продукції, зокрема, зернові, порушує взяті Україною на себе зобов'язання при вступі до СОТ. Більш того, на думку асоціації, впровадження квотування експорту зернових порушує положення Конституції України, законодавство про зовнішньоекономічну діяльність, про основи національної безпеки України і про функціонування ринку зерна в Україну.
У випадку, якщо Кабінет міністрів України все ж таки вирішить вводити квоти, УЗА, враховуючи проведені розрахунки доцільності квотування, закликало прем'єр-міністра задіяти такі механізми:
розглянути можливість збільшення квоти на експорт пшениці до 1,2 млн т, ячменю до 0,75 млн т. Квотування експорту кукурудзи вважати недоцільним. Даний рівень квот дозволить максимально зменшити збитки національних виробників і експортерів і дасть можливість частково стабілізувати ситуацію на внутрішньому ринку. Постанову про впровадження квотування експорту ввести в дію не раніше ніж через місяць з дати її прийняття. Це дозволить уникнути порушення контрактних зобов'язань та ініціювання зустрічних суперечок з боку іноземних контрагентів.