ua en ru

Звільнення Ю.Луценка - це спроба політичного тиску на міліцію, - експерт.

Звільнення Ю.Луценка - це спроба політичного тиску на міліцію. Про це повідомив РБК-Україна професор кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська Академія" Олексій Гарань.
На думку О.Гараня, в другому турі президентських виборів на місцях можуть бути порушення, і цим звільненням міліції дають зрозуміти, що не варто особливо втручатися у виборчий процес і фіксувати порушення. Він також вважає, що значною буде роль міліції вже після другого туру виборів, якщо результати будуть досить близькими, тоді почнуться судові позови і можливо вуличні акції. «Я не думаю, що вони (акції) будуть насильницькими, але, тим не менше, роль правоохоронних органів у цьому може бути як стабілізуючою, так і дестабілізуючою», - сказав О.Гарань.
У той же час експерт вважає, що говорити про формування нової більшості у парламенті - рано, оскільки очевидно, що голосів фракції Партії регіонів, комуністів і блоку Литвина не вистачає для формування нової коаліції. «Фракція блоку Литвина, так би мовити,« тримає ніс за вітром », і буде діяти в залежності від того, хто буде обраний президентом. У ситуації, якщо переможе Ю.Тимошенко - коаліція буде відновлена, оскільки В.Литвин не зацікавлений у перевиборах. Якщо ж виграє В.Янукович, тоді може бути ситуативна більшість, для того, щоб відправити у відставку уряд, але все одно необхідне формування нової коаліції, а голосів цих трьох фракцій не вистачає », - вважає О.Гарань.
Тоді, на його думку, ключову роль буде грати «Наша Україна».