ua en ru

Застарілі виноградники Криму не дозволяють розвивати вітчизняне виноробство, - експерти

Як відомо, насадження винограду в Криму здійснювалися переважно в 1970-80-х рр., внаслідок чого більшість виноградників на даний момент є нерентабельними. За 10 останніх років площі виноградників в Криму скоротилися на 30%. Однією з причин низької врожайності є вікова структура виноградних насаджень. Близько половини виноградників досягли свого критичного віку - 30 років і більше, а тому є неефективними у формуванні конкурентоспроможного виноградарства і виноробства: застарілі кущі і старі технології просто не можуть дати належного результату.

Над вирішенням проблеми застарілих кримських виноградників працюють провідні спеціалісти України в галузі виноградарства. Як стверджує доктор сільськогосподарських наук, науковий співробітник "Інституту вина і виноградарства ім. Таїрова" Іван Шевченко, оновлення виноградників Криму є найважливішим завданням для галузі. Адже застарілі кримські виноградники не дозволяють розвивати вітчизняне виноробство.

"Плодоносний вік виноградної лози - 30 років, надалі її ресурс вже вичерпаний. Тому, безумовно, оновлення застарілих кримських виноградників є першочерговим завданням. Закладка нових кущів відкриє нові перспективи для виноградарства Криму, а це, насамперед, сучасні енерго - та ресурсозберігаючі технології обробки. Технології, у свою чергу, дозволять досягти стабільно високого рівня врожайності винограду. Все це в комплексі допоможе подолати негативні тенденції, що намітилися в галузі", - підкреслив експерт.

Для вирішення проблем галузі вченими була розроблена "Програма розвитку виноградарства і виноробства Автономної Республіки Крим до 2025 р.", метою якої є зосередження фінансових, матеріально-технічних, виробничих і наукових ресурсів на вдосконалення можливостей та розвитку галузі на якісно новому рівні. Саме тому зараз розгорнута робота з реконструкції старих і посадки нових виноградників.

Програма пропонує завершити перезакладення всіх виноградників, посаджених у 1970-80-х рр., що вибули з ладу, вже до 2020 р. До 2025 р. всього повинно бути раскорчовано 16,3 тис. га виноградників, а посаджено - 19,1 тис. га. Загальна площа виноградників Криму повинна скласти 33,4 тис. га, при частці молодих насаджень - 22%. До 2020 р. загальна площа оновлених виноградників АР Крим стабілізується на рівні 30,2 тис. га.

Згідно з прогнозами експертів, вже до 2015 р. врожайність винограду в Криму зросте на 53%, а в 2020 р. показники врожайності і валового збору повинні зрости вдвічі по відношенню до базового 2010 р.

Основні площі нових виноградних насаджень АР Крим повинні концентруватися в неукривній зоні, яка охоплює Бахчисарайський, Кіровський, Ленінський, Сакський, Чорноморський райони, а також більшу частину Сімферопольського району і землі міст Севастополя, Алушти, Феодосії, Судака і Ялти.

Сьогодні виноградовиноробні підприємства потребують додаткових інвестиціях для фінансування закладки нових насаджень, закупівлі техніки і обладнання, добрив і засобів захисту рослин, поповнення запасу оборотних коштів і т.д.

Розрахунки показують, що для розвитку виноградарства і виноробства АР Крим необхідні в першу чергу державні інвестиції, які повинні досягти найбільшої інтенсивності в період з 2011 до 2020 рр., коли в галузь необхідно щорічно вкладати до 140 млн грн. Загальна ж сума необхідних коштів на розвиток виноградарства та виноробства на період до 2025 р., за розрахунками фахівців, складає 2,4 млрд грн.

Читайте також: Урожай винограду в Європі в цьому році буде найгіршим за останні 40-50 років, - експерти