ua en ru

Удосконалення електронного адміністрування ПДВ є критичним для бізнесу та енергетики, - експерт

Законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення електронної системи адміністрування податку на додану вартість (№ 2173а) міг би вирішити ряд гострих проблем, які існують сьогодні у цій сфері, але деякі норми, в разі прийняття законопроекту, будуть мати негативні наслідки для бізнесу. Про це повідомив старший менеджер міжнародної аудиторсько-консалтингової компанії "Делойт" Євген Ратманський.

За його словами, законопроект повинен був включати в себе пропозиції робочої групи при Міністерстві фінансів України, в яку увійшли представники Державної фіскальної служби та бізнес-спільноти. Робоча група якраз і була створена для формулювання пропозицій, спрямованих на виправлення існуючих недоліків системи електронного адміністрування ПДВ.

"Частина пропозицій групи при підготовці законопроекту була врахована. Так, наприклад, в документі вирішується проблема, актуальна для енергетичної галузі. У нинішній редакції ПКУ підприємства дистрибуції є заручниками подекадної виписки податкових накладних щодо здійснених поставок, у той час як вхідний ПДВ, як правило, компанії отримують в кінці звітного періоду.

Це неминуче призводить до значних касових розривів. Законопроект передбачає право виписки зведених податкових накладних за результатами звітного періоду (при дотриманні умов безперервності і ритмічності поставок). При цьому слід зазначити, що право виписки зведених податкових накладних підприємства мали і раніше, законопроект лише виносить цю норму із підзаконного акта в Податковий кодекс", - повідомив він.

За словами Ратманського, не всі пропозиції робочої групи знайшли своє відображення в проекті закону. Більше того, зазначає він, документ містить деякі положення, які, мабуть, внесені до нього за наполяганням фіскальних органів і навряд чи знайдуть підтримку з боку бізнес-спільноти.

"До таких змін належить "обнулення" формули і, як наслідок, ліміту виписки податкових накладних за станом на 1 липня 2015 року.

Також змінюється порядок перенесення в формулу накопиченого ПДВ-активу (від'ємного значення ПДВ). Маючи практичний досвід декларування накопичених залишків по ПДВ, починаючи з лютневої декларацією, можна припустити, наскільки проблемним буде повторний процес. Також немає чіткого розуміння і впевненості, що всі суми дебіторської заборгованості по ПДВ бізнес зможе використовувати в системі електронного адміністрування ПДВ або отримати від держави у вигляді відшкодування", - зазначає експерт.

Таким чином, підкреслює Ратманський, з одного боку, є нагальна необхідність внесення значних коректив у роботу системи електронного адміністрування ПДВ. З іншого боку, існуючий законопроект, вирішуючи багато проблем, і в тому числі, проблеми енергетиків, може внести суттєвий негатив бізнесу в цілому. Тому можливість і необхідність його прийняття в існуючому вигляді викликає деякі побоювання, резюмує Ратманський.

На його думку, необхідно у найкоротші терміни доопрацювати законопроект, виключивши з нього проблемні норми, оскільки удосконалення системи електронного адміністрування ПДВ критично для бізнесу в цілому і енергетики зокрема.