ua en ru

Умови роботи на підприємствах Ахметова порівняні з кращими європейськими стандартами, - експерт

Найбільша в Україні фінансово-промислова група - СКМ - є лідером з ведення бізнесу в країні, вважає глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Те, що СКМ протягом декількох років публічно звітує про свої фінансові показники, інвестиції, відрахування до бюджету, є позитивною тенденцією для країни в цілому. Відповідно, з'являється бажання запитати у інших фінансово-промислових груп і великих підприємств - яка ситуація у них. З їхнього боку така прозорість була б далеко не зайвою, тому що мова йде про соціальну відповідальність не тільки держави, але великого українського бізнесу», - вважає Фесенко.

На його думку, в Україні значна частина підприємців відводить значну частину заробленої в країні прибутку за кордон, використовуючи всілякі схеми відходу від сплати податків в Україну. «Якщо інші фінансово-промислові групи і підприємці не зроблять щось подібного, що робить СКМ, то можуть зіткнутися як з активним увагою податкових органів, так і громадськості», - упевнений експерт.

Він вважає, що такі звіти, як робить СКМ, - це не тільки елемент прозорості, а й своєрідного контролю. «Якщо одні підприємці кажуть, що стали більше відраховувати коштів бюджету, то це повинно стимулювати і інших. Тому що той, хто залишиться «білою вороною» на цьому тлі, той може викликати суспільний осуд і інтерес податкових органів», - упевнений Фесенко.

Нагадаємо, в 2011 р. група СКМ збільшила виплати до бюджетів всіх рівнів на 28%, до 18,4 млрд грн. Середня зарплата по групі перевищила 5,5 тис. грн, що в 2,1 рази вище середньої зарплати в Україні (за даними Держстату, середня зарплата по Україні в 2011 р. склала 2,633 тис. грн). Для порівняння, середньомісячна зарплата в Польщі становить 715 євро (7,5 тис. грн), Чехії - 625 євро (6,5 тис. грн), Угорщині - 580 євро (6 тис. грн).

СКМ - найбільша приватна компанія в країні. Володіє і управляє активами в гірничо-металургійній («Метінвест»), енергетичній (ДТЕК), фінансової (ПУМБ і Ренесанс-Капітал), телекомунікаційній (Vega), страховій (АСКА й АСКА-Життя), медіа (Медіа Група «Україні» і «Сьогодні Мультимедіа») галузях, а також в ритейлі («Український ритейл»), нерухомості («ЕСТА Холдинг»), глінодобиче (UMG), торгівлі нафтопродуктами («Паралель»), сільському господарстві («Харвіст»), машинобудуванні («Гірські машини»), транспорті («Портінвест»).

100% акцій СКМ належить бізнесменові Рінату Ахметову.