ua en ru

УБА планує порушити перед Кабміном питання про відповідальність за розробку зонінгу, - Л.Парцхаладзе

Представники Української будівельної асоціації на наступному тижні планують підняти перед прем'єр-міністром Миколою Азаровим питання про відповідальність голів міських та обласних адміністрацій та головних архітекторів міст за розробку зонінгу, за розробку підзаконних актів з урахуванням закону про містобудівну діяльність. Про це журналістам заявив голова Української будівельної асоціації (УБА) Лев Парцхаладзе, передає кореспондент РБК-Україна.

"На наступному тижні ми хочемо зустрітися з прем'єр-міністром. У нас є ряд гострих проблем, які ми хочемо обговорити, одним з пунктів ми хочемо винести питання відповідальності голів адміністрацій та голів архітекторів міст за розробку зонінгу і також за розробку підзаконних актів вже з урахуванням цього закону ", - сказав Л.Парцхаладзе
Він підкреслив, що зонінг необхідно ввести, оскільки він "є одним з ключових факторів реформ у сфері містобудування. Зонінг - це фактично чіткі вимоги до будь-якої території - поверховість, підведення комунікацій, чіткі вимоги до безпеки, до екології, і тоді це стверджується і замовником (будівництва), міська адміністрація, вона повністю погоджує це... зі всіма інстанціями і робить це в інтересах міста... гармонійний розподіл цільового призначення об'єктів, плюс поверховість об'єктів. Коли приходить приватна компанія, вона отримує список вимог і обмежень по даній території і вже їх змінити не може ні чиновник, ні приватна компанія. Таким чином, терміни будівництва скорочуються, але ми бачимо місто гармонійно розвиненим".
Л.Парцхаладзе підкреслив, що Українська бізнес асоціація виступає за те, щоб зміни до зонінгу могли вноситися тільки один раз на рік за участю уряду.
За словами Л.Парцхаладзе, до розробки зонінгу будуть активно залучатися громадські організації, "щоб не було зіткнень між мешканцями і забудовниками".

Нагадаємо, закон про "Про регулювання містобудівної діяльності" був розроблений УБА з ініціативи віце-прем'єр міністра Сергія Тігіпка.