ua en ru

Рівень забруднення повітря у Києві перевищує норму й може зростати, - Держпродспоживслужба

Рівень забруднення повітря у Києві перевищує норму й може зростати, - Держпродспоживслужба Фото: рівень забруднення повітря у Києві перевищує норму

Смог у Києві спричинений погодними умовами

Рівень забруднення атмосферного повітря у Києві перевищує середньодобові граничнодопустимі концентрації й може зростати. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Як зазначається, утворення у Києві загадкового білого серпанку спричинено відповідними метеорологічними умовами (високим температурним режимом, відсутністю тривалих опадів та вітру), які сприяють накопиченню та утриманню шкідливих домішок у приземному шарі атмосфери.


"За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, станом на 22-25 липня поточного року рівень забруднення у столиці перевищує середньодобові граничнодопустимі концентрації (ГДК): діоксиду азоту - в 2,75-3,25 рази на всіх постах, крім просп. Науки,37, Гідропарк; формальдегіду в 1,0-1,3 рази на пл. Бессарабській, вул. Каунаській, пл. Перемоги, 98/2, пл. Московській", - йдеться у повідомленні.

Крім того, дослідження проведене на територіях розташування об’єктів житлового фонду, громадських будівель, установ соціального, культурного та побутового призначення показало, що максимальні концентрації шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери в точках відбору повітря (пр.-т Бажана, 16, вул. Р.Окіпної, 4Б, вул. Хрещатик, 26) наближалися граничнодопустимих.

"При збереженні високого температурного режиму, за відсутності тривалих опадів та вітру рівень забруднення атмосферного повітря буде зростати. Це може сприяти загостренню хронічних хвороб верхніх дихальних шляхів, легенів, серцево-судинної системи, алергічним проявам, у тому числі бронхіальної астми у людей", - констатують у відомстві.

Тож, Держпродспоживслужба в м. Києві рекомендує столичній владі обмежити рух автотранспорту на центральних вулицях міста. Також покращити ситуацію можна за допомогою щоденного поливу автошляхів, прибудинкових територій і зелених зон біля будинків у ранкові і вечерні години.

"Недопустимим є здійснення неорганізованого спалювання відходів, будь-яких матеріалів, розведення багаття для приготування страв на відкритому повітрі на міських і приміських територіях", - наголошують у відомстві.

Крім того, людям похилого віку і дітям рекомендується обмежити перебування на відкритому повітрі у денні години, зокрема з 12:00 до 15:00. Також наголошується, що перебувати в цей час на пляжі не рекомендується.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що завтра, 26 липня, у Києві без опадів, температура вночі від +17 до +19, вдень від +28 до +30.