ua en ru

Рівень тіньової економіки України за 2016 рік зменшився на 6%, - МЕРТ

Рівень тіньової економіки України за 2016 рік зменшився на 6%, - МЕРТ Фото: тіньова економіка України (колаж РБК-Україна)

Детінізація стала результатом макроекономічної стабільності та економічного зростання

Рівень тіньової економіки України зменшився на 6% у 2016 році порівняно з показниками 2015 року. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) у спеціальному звіті.

"За попередніми підрахунками Мінекономрозвитку в 2016 році рівень тіньової економіки становив 34% від офіційного ВВП, що на 6 відсоткових пунктів менше в порівнянні з показниками 2015 року", - йдеться в повідомленні.

Згідно інформації звіту, така детінізація стала результатом закріплення макроекономічної стабільності і відновлення економічного зростання, поліпшення бізнес-клімату в умовах проведення політики дерегуляції підприємницької діяльності, поступової легалізації відносин на ринку праці внаслідок зниження ЄСВ.

Рівень тіньової економіки України за 2016 рік зменшився на 6%, - МЕРТ

Фото: динаміка тіньової економіки (me.gov.ua/Documents)

Так, динаміка детінізації стримується низкою невирішених проблем, що негативно позначається на показниках розвитку економіки країни в цілому. До них належать виклики стабільності фінансової системи країни в умовах обанкрочивания банків, напружена ситуація в міжнародних відносинах з Російською Федерацією, низька довіра до інститутів влади.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна потрапила в топ-5 країн з найбільшою тіньовою економікою. Згідно з дослідженням обсяг тіньової економіки в Україні становить 1 трлн 95,3 млрд гривень або 45,96% від торішнього ВВП країни, який становить 2,38 трлн гривень.