ua en ru

Світовий рівень морського піратства в 2013 р. став найнижчим за останні 6 років

У 2013 р. рівень морського піратства у світі став найнижчим за останні шість років.

У 2013 р. рівень морського піратства у світі став найнижчим за останні шість років, сказано в дослідженні Міжнародного морського бюро.

У 2013 р. зареєстровано 264 піратських напади, що на 40% нижче за показник 2011 р., коли піратство в Сомалі досягла піку. У полон взято більше 300 осіб, 21 людина була поранена.

Викрадені 12 суден, 202 судна захоплені, 22 зазнали обстрілу, відносно 28 були скоєні спроби захоплення.

Найжорстокішими виявилися нігерійські пірати. Вони в цілому вбили одного і взяли в полон з метою отримання викупу 36 осіб.

Нагадаємо, минулого року Україна запропонувала ООН почати розробку типового закону в рамках управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC), який визначатиме правові принципи заходів по боротьбі з піратством на національному рівні.

Україна в рамках міжнародних зусиль з боротьби з морським піратством бере участь у роботі контактної групи по боротьбі з піратством поблизу берегів Сомалі (CGPCS) та її робочих груп, нагадав дипломат. Зокрема, фрегат "Гетьман Сагайдачний" прийняв в 2013 р. участь в операції НАТО "Океанський щит" (OOS) та операції ЄС "ATALANTA".

Також уряд України прийняв постанову, що надає можливість захисту українських торгових суден та їх екіпажів озброєною охороною.

Цього року в Нігерії з піратського полону звільнено громадянина України, капітана судна MT Althea, який був захоплений в заручники 16 грудня 2013 р.