ua en ru

Рівень світового експорту в 2010 р. виріс на 14,5%

Згідно з даними річної торгівлі, опублікованими Світовою організацією торгівлі (СОТ) 7 квітня в Женеві, завдяки економічним суб'єктам з ринками, що народжуються, в тому числі Китаю, обсяг світового експорту у 2010 р. зріс на 14,5%, перевищивши рівень до фінансової кризи, передає "Сіньхуа".
Генеральний директор СОТ Паскаль Ламі заявив, що обсяг глобальної експортної торгівлі в 2009 р. впав на 12%, однак у минулому році, навпаки, сильно підвищився, його зростання побило рекорд з 1950 р.
В економічних суб'єктів з ринками, що народжуються спостерігалося помітне зростання обсягу експорту, а у розвинених країн цей показник був нижче середнього рівня, збільшившись приблизно на 13%.
За прогнозом СОТ, через потрясіння в Західній Азії і Північній Африці ціни на такі товари масового споживання, як продовольство і нафта, залишаються на високому рівні, в 2011 р. зростання обсягу експорту у світі помітно сповільниться - до близько 6,5%, проте як і раніше залишиться вище середнього рівня останніх 30 років у 6%.
Катастрофи в Японії також позначаться на міжнародній торгівлі. За даними СОТ, обсяг експорту Японії в 2011 р. знизиться на 0,5% - до 1,6%, водночас обсяг імпорту підвищиться на 0,4% - до 1,3%.
СОТ зазначила, що негативний вплив лих на торгівлю є головним чином короткостроковим. Однак Дохійський раунд переговорів в даний час стикається з труднощами. Відсутність зрушень в ньому також негативно позначиться на міжнародній торгівлі.