ua en ru

Рівень безробіття в Португалії знизився вперше за два роки

Рівень безробіття в Португалії в II кварталі 2013 р. знизився на 1,3% в порівнянні з I кварталом, повідомляє Національне статистичне агентство.

Рівень безробіття в Португалії в II кварталі 2013 р. знизився на 1,3% в порівнянні з I кварталом, повідомляє Національне статистичне агентство, передає "Росія 24".

Таким чином, показник знизився до позначки 16,4%. Необхідно відзначити, що зниження показника зафіксовано вперше за два роки.

Однак, настільки позитивна динаміка безробіття пов'язана із сезонним фактором: відкриття туристичного сезону в літні місяці сприяє появі нових робочих місць. Максимальний спад безробіття був зафіксований в регіоні Алгарве, одному з найбільш популярних туристичних напрямків у Європі, показник знизився на 3,6%.

Португалія довгий час була зразком для наслідування з проведення заходів жорсткої економії, однак політична криза, що виник на початку літа, може поставити хрест на успіхах уряду.

Розкол у парламенті і відставка низки ключових міністрів поставили уряд Португалії на межу колапсу. Основна причина розбіжностей у правлячих колах - суперечки навколо доцільності продовження політики "скорочення витрат".

5 липня через політичну кризу міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Rating Services знизило прогноз Португалії по кредитному рейтингу з "нейтрального" до "негативного". Аналітики S&P, зокрема, зазначили, що "зростаюча політична невизначеність в Португалії може перешкодити успішному розміщенню держоблігацій країни в найближчій перспективі".

Крім того, в агентстві досить скептично оцінюють шанси Португалії на вихід з програми фінансової допомоги в липні 2014 р., про який заявляла влада країни.

Зазначимо, що сьогодні залишив свою посаду новий секретар казначейства Португалії Паїс Хорхе. Він на посаді пропрацював тільки кілька тижнів, а причиною стали нападки преси та опозиції з приводу його кар'єри в Citigroup. "Я прийняв це непросте рішення, тому що не можу дозволити слухати обговорення моєї професійної кар'єри, деталі якої я ніколи не приховував. Я не хочу, щоб вона була політичною зброєю проти уряду. У нас є дуже серйозні проблеми, пов'язані з економічною ситуацією в країні . Ці проблеми треба вирішувати ", - сказав Хорхе.

Місцеві газети провели ретельне розслідування і з'ясували, що раніше, коли Хорхе працював в Citigroup, він займався організацією своп-угод для попереднього уряду Португалії. Ці свопи тривалий час були предметом палких суперечок, так як це були досить ризиковані угоди і Португалія зазнала по них величезні збитки. Уряд був змушений домовлятися з банками про скорочення втрат.

Нагадаємо, Португалія отримала екстрені кредити від Євросоюзу в 2011 р., після того як інвестори відмовилися профінансувати потреби країни на прийнятних умовах. Передбачалося, що Португалія зможе повернутися на фінансовий ринок в 2014 р.