ua en ru

Уоррен Баффет може витратити майже 28 млрд дол. на акції власної компанії Berkshire Hathaway

Легендарний американський інвестор Уоррен Баффет вирішив, що немає кращої компанії для вкладення коштів, ніж власний холдинг Berkshire Hathaway. Вперше в історії компанія проведе зворотний викуп акцій, максимальний обсяг якого може досягти майже 28 млрд дол. Рішення Баффета свідчить, що він не чекає глибокої рецесії, зраділи аналітики.

"Як вважає правління, ключові елементи бізнесу компанії коштують набагато більше", - говориться в заяві Berkshire, яка розраховує за рахунок викупу істотно підвищити вартість своїх акцій. За цей рік котирування компанії впали майже на 20%, скоротивши ринкову капіталізацію до 165 млрд дол. Новина про програму share-buyback підвищила котирування Berkshire в понеділок на 8%, до 108,449 тис. дол. за акцію класу А. Вчора на відкритті акції Berkshire класу A продовжили рости, додавши 1,4%, до 109,950 тис. дол. Проте папери компанії, як і раніше, коштують на 10% менше, ніж рік тому.

Щоб виправити ситуацію, Berkshire викупить цінні папери класу A і B з максимальною премією в 10% до балансової вартості акцій (98,716 тис. дол. станом на 30 червня). При цьому програма припиниться, як тільки папери істотно додадуть в ціні або у компанії залишиться менше 20 млрд дол. наявних коштів. Станом на 30 червня запас готівки Berkshire дорівнював 47,9 млрд дол. Відповідно, на викуп акцій компанії Баффет може спрямувати до 27,9 млрд дол.