ua en ru

UniCredit, можливо, доведеться збільшити базовий капітал на 6 млрд євро для задоволення нових вимог EBA, - експерти

Італійському банку UniCredit, можливо, доведеться вдатися до продажу нових акцій для залучення додаткових 6 млрд євро для задоволення нових вимог європейських регуляторів. Про це пише Bloomberg з посиланням на лондонських аналітиків. Необхідність у збільшенні базового капіталу повинні показати стрес-тести Європейського управління з банківського нагляду (EBA).

Згідно із середнім прогнозом 20 аналітиків, опитаних Bloomberg, міланський кредитор, ймовірно, незабаром схвалить збільшення капіталу на цю суму вже в цьому році. Оцінки аналітиків коливалися в діапазоні від 3,9 млрд євро до 8 млрд євро.

Головний виконавчий директор UniCredit Федеріко Гіццоні, який представить новий бізнес-план до кінця року, неодноразово заявляв, що банк має адекватний рівень капіталу згідно з правилами Базель III.

Нагадаємо, на початку квітня 2011 р. EBA посилило вимоги проходження банківських стрес-тестів. Дане рішення покликане зміцнити стабільність європейської фінансової системи, а також підвищити довіру до банків, які успішно відзвітували за відповідністю новим антикризовим нормативам в минулому році, однак потім звернулися за фінансовою допомогою до національних урядів.

У новому раунді стрес-тестів близько 90 кредитним організаціям Старого Світу наказано забезпечити норматив мінімальної достатності базового капіталу першого рівня в розмірі 5% на випадок повторення глобального фінансового колапсу. Варто відзначити, що з нормативу виключені гібридні фінансові інструменти, у тому числі привілейовані акції.

В EBA розраховують, що ті банки, які не зможуть забезпечити мінімальну достатність базового капіталу першого рівня (Core Tier 1, CT1) або провалять стрес-тести, візьмуть на себе зобов'язання щодо вжиття заходів до усунення виявлених недоліків і виконають їх в належні терміни.