ua en ru

Помер український дисидент Юрій Бадзьо

Помер український дисидент Юрій Бадзьо Фото: Юрій Бадзьо

Літературознавець і публіцист відсидів 9 років у мордовському таборі

У Києві 1 вересня у віці 82 років помер Юрій Бадзьо, український літературознавець, публіцист, громадсько-політичний діяч, учасник національно-демократичного руху в Україні, колишній політв’язень. Про це повідомило "Радіо Свобода".

Юрій Бадзьо є автором численних публіцистичних статей, звернень, заяв про українських письменників, перекладів з німецької мови в періодичних виданнях.

Він народився 25 квітня 1936 року в селі Копинівці Мукачівського району Закарпатської області.

У 1961–1964 роки був членом Ради першого в Україні неформального об'єднання національно-демократичного напряму - Київського клубу творчої молоді та за участь у шевченківських вечорах та акції протесту проти політичних арештів під час прем'єри фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" у серпні 1965 його звільнили з роботи.

У 1972–1979 роках підготував працю "Право жити" про колоніальне становище України, рукопис якої був викрадений з його квартири, а самого Бадзя за звинуваченням в антирадянській пропаганді засудили у 1979 році до 7 років ув'язнення у таборі в Мордовії. Він відмовився писати клопотання про звільнення та вийшов на волю лише 9 грудня 1988 року.

Після звільнення працював завідувачем відділу Товариства української мови імені Тараса Шевченка, головою Національної ради Демократичної партії України, науковим редактором в Інституті філософії НАН України. Член Спілки письменників України з 1996-го.

Нагадаємо, 26 серпня в Нью-Йорку з життя пішов відомий американський драматург і сценарист Ніл Саймон, якому був 91 рік.