ua en ru

На "Укрзалізницю" без конкурсу поставили залежного від міністра людину, - експерт

Призначення нового в.о. генерального директора "Укрзалізниці" без відкритого та прозорого конкурсу пояснюється бажанням бачити на цьому посту залежну від міністра людину. Про це заявив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За словами експерта, пояснення міністра інфраструктури Пивоварського про пости Олександра Завгороднього в мережі Facebook є несерйозними і не витримують критики.

"Те, що на таку посаду генерального директора "Укрзалізниці", тобто великого державного підприємства призначають людину без конкурсу - це вже погано. Призначення без відкритого та прозорого конкурсу однозначно можна вважати негативним. Немає ніякої мотивації так робити. Пояснення міністра Пивоварського про те, що йому сподобалися коментарі майбутнього директора у Фейсбуці - це смішно. Єдина причина, якою можна пояснити таке призначення без конкурсу - зробити процес непублічним. І зробити нового керівника залежним від міністра", - говорить Шабунін.

Коментуючи можливий зв'язок призначення Завгороднього зі спробою повернути на "Укрзалізницю" колишнього начальника Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина, експерт заявив, що реванш екс-керівника південно-західної залізниці буде повним провалом, як Президента, так і прем'єра.

"Що стосується можливості відновлення на роботі Кривопішина, то при такому розвитку подій Президенту і прем'єру потрібно йти у відставку. Тому що в сфері держпідприємств та управління державною власністю знайти більш одіозного персонажа неможливо", - констатував Шабунін.

Нагадаємо, 31 грудня минулого року Міністерство інфраструктури оголосило конкурс на посаду генерального директора "Укрзалізниці". Для пошуку ідеального кандидата відомство залучило рекрутингові компанії Talent Advisors, ЕBS і Deloitte, а також цілий ряд інших незалежних консультантів.

Експерти в сфері HR публічно пообіцяли, що знайдуть для "Укрзалізниці" українського Стіва Джобса, пояснивши, що "враховуючи складність реформування і умови, в яких керівникам держкомпанії належить працювати", особистість іншого масштабу із завданням просто не впорається. Конкурс тривав кілька місяців, але завершився провалом.
Заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян заявив, що відомство організовує новий конкурс з урахуванням колишніх помилок.

Проте 8 липня 2015 року в. о. генерального директора на безальтернативній основі був призначений Олександр Завгородній, який ще недавно працював в Укртрансінспекції Запорізької області