ua en ru

"Укрзалізниця": українське вугілля в Росію не вивозилось

У третьому кварталі 2015 року перевезення вугілля залізничним транспортом в Російську Федерацію не здійснювалися, у тому числі компанією ДТЕК. Про це повідомили в прес-службі "Укрзалізниці".

Як зазначається, минулого тижня у багатьох ЗМІ з'явилася інформація, що вугілля з шахти "Должанська-Капітальна" (ШУ ДТЕК "Свердловантрацит"), яка знаходиться в зоні АТО, вивозиться на територію Росії. ДТЕК заявив, що компанія не здійснює експорт вугілля антрацитної групи українського видобутку.

"Вугілля з шахт ШУ ДТЕК "Свердловантрацит" і ШУ ДТЕК "Ровенькиантрацит" вивозиться виключно на ТЕС компанії і не поставляється в Росію чи в інші країни. Компанія також не фіксувала факт крадіжки вугільної продукції з цих підприємств. Експорт вугілля марки А і Т здійснюється виключно з ростовських активів компанії у зв'язку з неможливістю поставити ресурс на ТЕС компанії в Україні. З листопада 2014 р. Росія заблокувала постачання енергетичного вугілля в Україну", - прокоментували в прес-службі холдингу.

В "Укрзалізниці" також підтвердили, що вивіз українського вугілля залізничним транспортом в Російську Федерацію не здійснювався.

Нагадаємо, українські теплові електростанції відчувають дефіцит вугілля антрацитової групи. Марки вугілля А і Т видобуваються в Донецькому вугільному басейні. У зв'язку з бойовими діями і проблемами з залізничною інфраструктурою вивіз вугілля з території непідконтрольної українській владі, для потреб теплової генерації України обмежений. У даний момент вивезення вугілля здійснюється по двох перегонах "Ясинувата-Скотовата" і "Микитівка-Майорська". До 07.09.2015 р. на теплових електростанціях України вдалося накопичити 1,53 млн тонн вугілля, з них - 791 тис. тонн вугілля газової групи і 739 - вугілля марок А і Т, близько 80% всього обсягу вугілля зосереджено на складах ТЕС ДТЕК. За словами профільного міністра Володимира Демчишина, до 1 жовтня Україні необхідно накопичити 3,2 млн тонн вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ.