ua en ru

"Укрзалізниця" розглядає можливість передачі вокзалів у концесію

"Укрзалізниця" розглядає можливість передачі вокзалів у концесію Фото: Центральний зал. вокзал Києва (facebook.com/JSCUkrzaliznytsia)

На утримання вокзалів Україна на сьогодні витрачає до 1,5 млрд гривень

"Укрзалізниця" розглядає можливість передачі вокзалів у концесію. Про це в четвер, 19 квітня, на III Українському інфраструктурному форумі повідомив в. о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов, передає кореспондент РБК-Украина.

"У нас одна з найбільш розгалужених мереж нерухомості в центрах всіх основних міст України, і при цьому ця мережа - наші вокзали, є збитковою. Між тим, досвід успішної комерційної експлуатації вокзалів є практично у всіх країн Європи, і я переконаний, що у нас також це повинно вийти", - сказав він.

Він зазначив, що на утримання вокзалів Україна на сьогодні витрачає до 1,5 млрд гривень.

"На утримання наших вокзалів з усіма сукупними додатковими витратами сьогодні витрачаємо до 1,5 мільярда гривень.. Вокзальні комплекси, як один з елементів пасажирської інфраструктури в цілому, можуть стати першим кроком у пошуку механізму підвищення прибутковості та залучення приватного капіталу в систему пасажирських перевезень. Упевнений, що цей процес буде успішним", - сказав керівник "Укрзалізниці".

Відзначимо що концесія - вид договору про створення або реконструкції за рахунок коштів інвестора або спільно об'єктів (як правило) нерухомого майна, за рахунок чого інвестор отримує можливість експлуатувати об'єкт на оплатній основі, збираючи дохід в свою користь.

Нагадаємо, в травні 2018 року може набути чинності наказ Міністерства інфраструктури України про підвищення на 12% тарифів на залізничні пасажирські перевезення "Укрзалізниці".