ua en ru

"Укртранснафта" завершила заповнення нафтою відтинку "Дружби", який простоював

"Укртранснафта" завершила заповнення нафтою відтинку "Дружби", який простоював Фото: Андрій Пасішник.

Завершено заповнення нафтопроводу "Мозир-Броди" I-ї черги нафтою

ПАТ "Укртранснафта" сьогодні, 20 березня 2017 року, закінчило роботи із витіснення водного консерванту та заповненню нафтопроводу "Мозир-Броди" І-ї черги нафтою сорту Urals. Про це сьогодні РБК-Україна повідомив перший заступник гендиректора "Укртранснафти" Андрій Пасішник.

Введення в експлуатацію ділянки нафтопроводу, яка протягом останніх трьох років перебувала в режимі утримання в безпечному стані, заплановано на поточному тижні.

З 2014 року транзит сировини через територію України у напрямку Європи здійснювався паралельною ниткою нафтопроводу.

Так, запуск першої черги нафтопроводу не тільки дозволить суттєво знизити витрати на електроенергію, пов’язані з транспортуванням нафти, а також є завершальним технічним етапом для можливості відновлення транспортування нафти з моря на Мозирьский НПЗ (РБ).

Окрім того, функціонування резервної нитки нафтопроводу підвищує надійність транспортування нафти до Європи зазначеним маршрутом.

Розподіл завантаження між нитками нафтопроводу "Мозир-Броди" також позитивно вплине на безпеку транспортування: підвищений тиск у діючій трубі ускладнював виявлення зловмисних пошкоджень та незаконних втручань у роботу нафтопроводу.

Крім того, наявність двох робочих ниток нафтопроводу на цій дільниці відкриває додаткові перспективи у питанні диверсифікації маршрутів транспортування нафти, в тому числі із можливістю використанням роздільного перекачування для різних сортів нафти.

Зазначимо, що "Укртранснафта" заповнювала трубопровід нафтою сорту Urals, яка в свою чергу була витіснена із ділянки нафтопроводу від Одеси до Кременчука. Перекачування вказаним маршрутом було відновлено 10 березня задля транспортування азербайджанської "легкої" нафти до Кременчуцького НПЗ. Нафта Urals доставлялася із Кременчука до Бродів залізничним транспортом.

Нагадаємо, ПАТ "Укртатнафта" отримало першу партію азербайджанської нафти по трубопроводу "Одеса-Кременчук".