ua en ru

"Укрспирт" запустив перший в Україні завод з виробництва концентрату омивачів

"Укрспирт" запустив перший в Україні завод з виробництва концентрату омивачів Фото: прес-служба "Укрспирту"

Підприємство знаходиться в селі Воютичі Самбірського району Львівської області

У Львівський області минулого тижня відновив роботу Воютицький спиртзавод. Про це повідомили у прес-службі ДП "Укрспирт".

Як зазначається, на Воютицькому місці проведення діяльності (МПД) відкрили нову виробничу лінію, яка виробляє концентрат для омивачів.

Раніше підприємство займалося виготовленням спирту етилового ректифікованого. Завдяки відкриттю нової лінії тут здійснюється виробництво у дві зміни. У 2015 р. зроблено інвестиції на суму близько 6 млн грн на виробництво продукції технічного призначення. Крім того, замовлено на 1 млн грн прилади електронного обліку.

Компанія "Галнафтогаз", що стала одним з інвесторів проекту, зобов'язується викупити всю вироблену заводом продукцію для подальшої реалізації в автозаправній мережі "ОККО".

"Спочатку виробництво омивачів передбачало виробництво 96% спирту, а потім вже на його основі - виробництво омивачів. Податкова вважала, що якщо ми виготовили спирт - то це підакцизний продукт, що робило його неконкурентоспроможним. Сьогодні в ланцюжку виробництва не буде спирту 96%. Максимум - паровий конденсат міцністю 44%, у який відразу будуть додаватися отрути і мило", - зазначив в.о. директора ДП "Укрспирт" Роман Іванюк.

Зараз на виході із заводу є готовий продукт у каністрах по 4 літри. Собівартість продукції в перерахунку на 96% спирт буде на 20% дешевше імпортного.

Як зазначили в "Укрспирті", на сьогодні потенціалу потужностей для експорту продукції з Воютицького спиртзаводу немає. "Але ДП "Укрспирт" буде розглядати можливість перепрофілювання інших підприємств в першу чергу на експорт, переважно до Польщі. Можна виділити Гайсинське і Тхорівське МПД як найбільш перспективні заводи на перепрофілювання", - додав Іванюк.

Метою переобладнання Воютицького МПД є розширення асортименту та імпортозаміщення, адже щороку в Україну імпортувалося приблизно 30 млн літрів продукції побутового призначення: омивачів скла, засобів для розпалювання вогню, концентратів ароматичних сполук.

Нагадаємо, МінАП готове передати "Укрспирт" на приватизацію вже до кінця року.

Як повідомлялося, прибуток "Укрспирту" за 9 міс. виріс удвічі - до 185 млн грн.