ua en ru

"Укргазвидобування" на прозорих аукціонах реалізувало скраплений газ дорожче, ніж "Укрнафта"

У вівторок, 13 жовтня, на Українській універсальній біржі пройшов комерційний аукціон згідно постанови Кабінету міністрів України від 16.10.2014 р. №570 з продажу скрапленого газу на внутрішньому ринку видобутого "Укргазвидобуванням". На торги заявилось 39 компаній- учасників, повідомили РБК-Україна у прес-службі Української універсальної біржі (УУБ).

Як повідомляє прес-служба, за підсумками аукціону було реалізовано майже 9,3 тис. тонн скрапленого газу. На більшість лотів залізничними партіями ціни підвищилися на 625 кроків. За результатами укладених контрактів, максимальна ціна на скраплений газ була зафіксована на позначці в 15 751,23 грн за тонну на залізничні партії. Для порівняння на аукціоні "Укрнафти", як зазначили, було реалізовано 6,7 тис. тонн зрідженого газу за цінами 12000-12400 грн/т.

Під час аукціону спостерігався підвищений інтерес на автомобільні партії сировини, в результаті торгів за якими ціна зросла на 627 кроків, що свідчить про високий рівень конкуренції на ринку, заявляє прес-служба.

"Хотілося б відзначити високий рівень організації та проведення аукціону. Тільки на рівних і конкурентних умовах ми можемо вести за ринковими правилами. Це сприяє формуванню реальних ринкових цін на скраплений газ на внутрішньому ринку і значно скорочує корупційні ризики. Ми готові чесно працювати за правилами, але правила торгівлі повинні бути для всіх однаковими", - повідомив після торгів представник компанії учасника.

"Керівництвом Української універсальної біржі позитивно сприйнятий той факт, що ПАТ "Укргазвидобування" вирішило реалізовувати свій ресурс на принципах прозорості та антикорупційності на аукціонах найбільшої товарної біржі України. Це дозволяє отримувати додатковий прибуток, який може бути спрямований держкомпанією для зміцнення енергетичної безпеки України. Прозорі аукціони з продажу ресурсу, видобутого державною "Укргазвидобування", повинні слугувати прикладом для інших державних компаній, наприклад, Укрнафти", - прокоментував заступник директора УУБ Гладкий Сергій.

Як повідомлялося раніше, на "Укрнафта" на торгах на біржі УМВБ втрачала колосальні суми коштів недоотриманого прибутку. ГПУ повідомляло про порушення кримінального провадження за цими фактами, але надалі слідство не інформувало суспільство за перебігом подій.