ua en ru

Укргазбанк ініціює початок боротьби банків з проблемними позичальниками

Укргазбанк ініціював початок масової боротьби банків з проблемними позичальниками. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Протягом декількох тижнів Укргазбанк має намір підписати відповідний меморандум з державними Ощадбанком і Укрексімбанком і підключити до нього більшість найбільших кредитних установ. Планується, що банки створять єдиний реєстр недобросовісних позичальників. Після цього всі установи повинні будуть відмовляти клієнтам, що входять до цього списку, в обслуговуванні. Ініціативу підтримав і Нацбанк, який має намір "ретельніше перевіряти банки, які продовжують обслуговувати неплатників".

В Укргазбанку вважають, що саме зараз проблема неповернення кредитів набула особливої актуальності. "На тлі війни на сході України і спаду економіки ми спостерігаємо тривожну тенденцію. Багато позичальників масово відмовляються виконувати свої зобов'язання перед банками. І справа тут не стільки в девальвації гривні, у багатьох компаній і фізосіб є непогана фінансова подушка в готівковій іноземній валюті, але вони не поспішають розраховуватися за своїми гривневими зобов'язаннями. Більше того, клієнти-шахраї зараз щедро оплачують послуги адвокатів, правоохоронців і суддів з розвалу судових справ, де позивачами виступають банки, - пояснює свою позицію голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов. - Особисто я вважаю, що в цей важкий для країни час ухилення від виконання своїх зобов'язань перед банком - злочин. Адже кінцевий одержувач грошей, повернутих, наприклад, Укргазбанку, - держава, якій потрібні кошти для продовження звільнення східних територій, відновлення економіки та підготовки до непростого осінньо-зимового періоду".

В Укрексімбанку та Ощадбанку не заперечують підготовки до підписання меморандуму, але відмовилися коментувати його. Докладніше.