ua en ru

УкрФА просить Президента посприяти у врегулюванні безконтрольного агресивного імпорту феросплавів

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням сприяти у врегулюванні безконтрольного агресивного імпорту феросплавів, що руйнує вітчизняну феросплавну галузь.

Зокрема, УкрФА привертає увагу глави держави до катастрофічного зростання імпорту феросилікомарганцю, яке завдає відчутної шкоди національним виробникам даної продукції. За даними УкрФА, в 2011 році в порівнянні з 2010 роком зростання імпорту феросилікомарганцю склало 144%.

Представники вітчизняної феросплавної галузі звертають увагу Президента України на те, що уповноважені регулювати імпорт державні структури ухиляються від виконання своїх прямих посадових обов'язків по захисту національних виробників, прикриваючись надуманим захистом інтересів споживачів феросплавної продукції - металургійних комбінатів.

При цьому відчутні суми не надходять до держбюджету країни. "Дозволяючи безконтрольно використовувати імпортні феросплави, завдається істотна шкода державному бюджету України, тому що експортоорієнтовані металургійні комбінати використовують схеми компенсації ПДВ в значних розмірах", - мовиться в зверненні УкрФА до Президента України Віктора Януковича.

Через безконтрольного нарощування імпорту феросилікомарганцю до України національні виробники феросилікомарганцю були вимушені зменшити обсяги виробництва даного сплаву на 11%, понизити завантаження виробничих потужностей на 13% (2011 рік до 2010 року). Рівень зайнятості працівників українських виробників феросилікомарганцю зменшився на 13%. З урахуванням того, що українські виробники феросплавів є градоутворювальними підприємствами для крупних населених пунктів, різко ускладнилася соціально-економічна ситуація у низці регіонів країни.

З метою припинення подальшого нанесення збитку вітчизняним виробникам, для збереження робочих місць і забезпечення стабільності надходжень податків і зборів в державний і місцеві бюджети, УкрФА просить Президента України дати доручення Міністерству економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) почати спеціальне розслідування агресивного імпорту феросилікомарганцю, як це передбачено законом України "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту до України".

Як повідомлялося раніше, УкрФА надіслала лист в Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі (МКМТ), в якому просить відкрити спеціальне розслідування агресивного імпорту феросилікомарганцю до України.