ua en ru

УкрФА подала позов на Мінекономрозвитку з вимогою продовжити розслідування щодо імпорту феросплавів

Виконавчий директор український асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев, повідомив, що вчора асоціація подала позов на Мінекономрозвитку і Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі з вимогою продовжити спеціальне розслідування проти імпорту феросплавів в Україну. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
"Феросплавна галузь перебуває у вкрай важкому становищі - заводи втрачають ринок через імпортерів, - підкреслив Кудрявцев. - Наприклад, Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) накопичив на складах 60 тис. т нереалізованої продукції, а Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) звільнив 1,4 тис. осіб. У Міністерстві ж вважають, що підстав проводити розслідування немає".

Нагадаємо, що наприкінці листопада Мінекономрозвитку відмовило УкрФА в порушенні спецрозслідування щодо масового імпорту феросплавів в Україну. У листі від 22 листопада 2011 р. на УкрФА № 4421-25/413 міністерство пояснює відмову в проведенні розслідування трьома причинами. У другій половині 2010-першій половині 2011 рр.. феромарганець виробляв лише один завод з вхідних в асоціацію - Стахановський, а феросиліцій - лише Нікопольський. Ще один аргумент проти розслідування - період, за який пропонується його провести. "Щодо обраного терміну, що становить 4 квартали (III квартал 2010 р.-II квартал 2011 р.), то є один рік, зазначаємо, що, згідно із законодавством, період розслідування триває, як правило, від одного до трьох років", - сказано у відмові міністерства. За даними Мінекономрозвитку, в заявці також не вказаний обсяг експорту та експортних цін феросплавних заводів. У прес-службі міністерства коментувати рішення відмовилися.

У позові, поданому УкрФА, все три аргументи Мінекономрозвитку названі незаконними. Щодо першого з них в асоціації відзначають, що хоча феромарганець не виробляє СЗФ, але його виробляє ЗЗФ і НЗФ. І хоча феросиліцій не виробляє НЗФ, але його виробляє ЗЗФ і СЗФ. У документі пояснюється, що, згідно закону України "Про застосування спецзаходів щодо імпорту в Україну" "національним товаровиробником є сукупність виробників, виробництво яких становить основну частину всього обсягу виробництва в країні". Щодо дати розслідування в позові вказується, що в ст. 8 йдеться безпосередньо про строки розслідування, а не про період, протягом якого виробника був нанесений збиток. Нарешті, третім аргументом є те, що ст. 13 цього ж закону не зобов'язує надавати таку інформацію.

Керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що підстави для проведення розслідування у Міністерства були. "Це один з небагатьох випадків, коли при різкому збільшенні імпорту і зниження вітчизняного виробництва збиток для вітчизняного товаровиробника не вбачається, що в цілому суперечить законодавству", - погоджується старший партнер ІК "Ільяшев і партнери" Роман Марченко.

Аналітик ІК Renaissance Capital Борис Красножонов зазначає, що виробництво феросилікомарганцю в Україні впало за підсумками 11 місяців на 24%, а імпорт підвищився в 5 разів. Виробництво феромарганцю знизилося на 31%, імпорт виріс в 3 рази. "Витіснення вітчизняних виробників дійсно відбувається, і ввести мита можна, проте я думаю, що Україні побоюється таким чином порушити умови, на яких країна приєдналася до СОТ", - говорить експерт. "Але держава-член організації через два роки після вступу може піднімати питання про перегляд мит, - вважає член комітету з питань промислової політики Верховної ради Михайло Чечетов .- І в нас цей період настав. Сформована ситуація, коли всупереч логіці ми не можемо захистити свій ринок, підстьобує Кабінет міністрів переглядати умови угоди. І такі переговори, за моєю інформацією, вже ведуться ".