ua en ru

"Укренерго" запустило нову лінію електропередачі з Хмельницької АЕС до Києва

"Укренерго" запустило нову лінію електропередачі з Хмельницької АЕС до Києва Фото: запущена нова лінія електропередачі з ХАЕС до Києва

Нова лінія електропередачі забезпечить надійне енергопостачання Києва і центральних регіонів України

Національна енергетична компанія "Укренерго" в рамках забезпечення роботи об'єднаної енергосистеми країни запустила другу високовольтну лінію, яка поєднала Хмельницьку АЕС з підстанцією "Київська". Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Як повідомляється, це забезпечить видачу потужності Хмельницької АЕС і надійне енергопостачання Києва і центральних регіонів України.

У заході з приводу запуску нової лінії електропередачі взяли участь міністр енергетики і вугільної промисловості України Ігор Насалик і виконуючий обов'язки директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Збільшення частки атомної енергетики має позитивні наслідки для цінової політики. При формуванні балансу на 2017 рік будуть підстави для НКРЕКП змінити вартість 1 кВт-год, як для промисловості, так і для населення. Це також дозволяє розвантажити Рівненську та Хмельницьку АЕС", - сказав глава Міненерго.

Варто відзначити, проект видачі потужності Рівненської та Хмельницької АЕС здійснювався за кредит Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) - 300 млн євро, а також за власні 100 млн євро НАЕК "Енергоатом" і "Укренерго".

За очікуваннями ЄБРР, нові лінії повинні окупитися за чотири роки. А кредит буде виплачений за 12 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що запуск лінії електропередачі з Хмельницької АЕС до Києва відбудеться 19 вересня.