ua en ru

Укрексімбанк програв суд на 41 млн євро

Укрексімбанк програв суд на 41 млн євро Фото: Укрексімбанк програв суд на 41 млн євро

Суд заборонив держбанку вимагати повернення кредиту з-за бойових дій на Донбасі

Вищий господарський суд України відмовив Укрексімбанку в задоволенні касаційної скарги та залишив без змін рішення Господарського суду Донецької області щодо відстрочки погашення кредиту. Таке рішення суд прийняв 22 лютого 2017 року.

Як випливає з матеріалів суду, ВГСУ залишив в силі рішення суду першої інстанції про те, що 1 вересня 2017 банк не може ніяким чином стягнути 58,5 млн євро з підприємства "Укрпідшипник" у зв'язку з бойовими діями на Донбасі.

Зокрема, мова йде про стягнення 38 млн євро боргу за тілом кредиту, 3,2 млн євро відсотків за користування кредитом і ще 17,3 тис. євро у зв'язку з несвоєчасною сплатою відсотків по кредиту. Також банк намагається стягнути з підприємства 538,8 тис. гривень комісії за управління кредитною лінією, 87 тис. гривень пені за прострочення по комісії 4,9 тис. гривень у зв'язку з несвоєчасною сплатою комісії. Також передбачено судовий збір у розмірі 72,4 тис. гривень.

Раніше підприємство змогло домогтися відстрочки по платежах до листопада 2016 року, аргументуючи прохання тим, що працює на території військових дій. У листопаді минулого року "Укрпідшипник" знову звернувся в суд з проханням про відстрочення до грудня 2017 року. На цей раз в якості аргументів були надані відомості про збитки і втрати майна в результаті окупації бойовиками територій.

Згідно з фінансовим планом "Укрпідшипник" на 2016-2017 роки, в кінці 2017 року за рахунок отримання грошових коштів від оренди нерухомого майна, реалізації нежитлового та житлової нерухомості, реалізації пакетів цінних паперів, а також реалізації інших товарів, компанія планує отримати 1,3 млрд гривень.

Крім того, в підтвердження можливості виконати рішення суду у подальшому заявник надав копію попереднього договору про зобов'язання у майбутньому укласти договір купівлі-продажу нерухомого майна на загальну суму 884,9 млн гривень.

Нагадаємо, Укрексімбанк приверне 150 млн доларів кредиту МБРР під гарантії уряду.