ua en ru

Жовтень буде критичним місяцем в питанні продовження санкцій проти РФ, - Зеркаль

Жовтень буде критичним місяцем в питанні продовження санкцій проти РФ, - Зеркаль Фото: заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль розповіла про санкції проти Росії

Санкції з Росії не можуть бути зняті одночасно, оскільки вони застосовувались так званими хвилями

В жовтні цього року Європейський союз може знову розпочати дискусії щодо продовження санкцій проти Росії. Тому для України вкрай важливо забезпечити продовження санаційної політики. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "5 каналу".

"У нас є кілька місяців, за які ми маємо працювати в принципі на одну мету - мету збереження санкцій. Вони (Євросоюз) їх можуть почати дискутувати вже в жовтні місяці. Жовтень є для нас таким критичним місяцем, поки ми маємо забезпечити, щоби політика санкційна продовжувалася. Сполучені Штати зараз навпаки ставлять питання щодо необхідності посилення санкцій, у зв’язку з тим, що росіяни взагалі не виконують своїх домовленостей, своїх зобов’язань по Мінську", - сказала Зеркаль.

При цьому вона наголосила, що санкції з Росії не можуть бути зняті одночасно, оскільки вони застосовувались так званими хвилями.


"Санкції не можуть зняти одночасно в жодному випадку, оскільки вони були застосовані так званими хвилями і вони стосуються різних питань. Зараз мова йде в Європейському Союзі і обговорюється це питання щодо перш за все секторальних санкцій, які були застосовані до певних секторів економіки Російської Федерації. Там де саме втрачають і бізнеси Європейського Союзу. Мова йде про те, що можливо вони якось не дуже вдалі, треба переглянути, треба послабити. Але ми розуміємо хто про це веде мову, і які країни, і з чим це пов’язано. Наше завдання зараз бути більш активними в інформаційному просторі", - пояснила заступник міністра.

За її словами, саме Росія нав’язує риторику про недоцільність санкцій, про нібито невиконання Києвом мінських домовленостей.

"Росія Федерація увесь час спекулює цим, що ніби ми не виконуємо (мінські домовленості – ред.), санкції не діють, не є ефективними. І вони розгорнули дуже активну інформаційну кампанію в країнах Євросоюзу. І вона є доволі продуктивною. Але все це є неправдою. (…) І мова має йти не про Мінськ, а взагалі про порушення міжнародного права і треба повернутися до цієї риторики. І риторика щодо невиконання "Мінську", це риторика, яка була нав’язана виключно Росією", - наголосила Зеркаль.

Нагадаємо, у США допускають глобальне протистояння з РФ на тлі кібер скандалів.