ua en ru

Україну не ставлять перед вибором між Росією і ЄС, - Фюле

Україну не ставлять перед вибором між співпрацею з Росією чи з Європейським Союзом, про це сказав в ході бізнес-форуму в рамках саміту Східного партнерства єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Україну не ставлять перед вибором між співпрацею з Росією чи з Європейським Союзом, про це сказав в ході бізнес-форуму в рамках саміту Східного партнерства єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото), повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Немає вибору між Росією і ЄС... Ніхто не просить Україну відкликати традиційні договори з Росією", - сказав Фюле.

При цьому Фюле здивований сумою, яку називає Київ для підписання угоди про асоціацію з ЄС. За його словами, сума в 160 млрд дол., яку раніше озвучували Азаров і Янукович для модернізації української економіки, "непропорційна і не заслуговує жодної довіри". "Такі витрати, які нам назвала Україна, суперечать досвіду приєднання інших країн", - заявив Фюле. Він додав: "Я розчарований тим, що гроші, які потрібні для модернізації економіки, озвучуються як витрати, а не як інвестиції. І наскільки я розумію, це витрати на бездіяльність і стагнацію економіки".

Раніше планувалося, що на цьому саміті вранці 29 листопада Україна підпише угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Підготовка до підписання документа велася декілька років і зводилася до деяких ключових змін в законодавстві України, а також до вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема питання ув'язнення Юлії Тимошенко.

Вчора Тимошенко закликала лідерів Євросоюзу і парламентів підписати угоду про асоціацію з Україною, якщо Президент Віктор Янукович ухвалить таке рішення.

Крім Президента Віктора Януковича, у Вільнюсі присутні і лідери української опозиції - Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.

Останні декілька років керівництво країни і особисто Президент Віктор Янукович багато разів підкреслювали, що курс країни на євроінтеграцію і в перспективі на отримання членства в ЄС, першим кроком до якого повинна стати асоціація, незмінні.

Проте 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією і іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через останніх зовнішньополітичні події країну охопили вуличні акції протесту, почався Євромайдан. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.