ua en ru

Українці слідом за росіянами перестають довіряти долару і євро, - експерти

Німецька радіостанція Deutsche Welle оприлюднила результати дослідження, проведеного в Росії на її замовлення силами Інституту вивчення ринку і громадської думки IFAK. Згідно з даними цього опитування, серед грошових одиниць найбільшою довірою жителів сусідньої держави користується рубль, євро не довіряють взагалі, на американський долар зафіксовано незначний попит.

«Такий настрій чітко проявився і у відповідях на питання про валюту, в якій росіяни вважають за краще зберігати свої заощадження. Приблизно дві третини опитаних (62%) вказали, що тримають гроші в рублях. У долари США перевели свої накопичення лише 12% респондентів, в євро - лише 5%. 26% учасників опитування зазначили, що взагалі не мають заощаджень», - передає Deutsche Welle.

Українські експерти вважають, що подібні тенденції характерні і для вітчизняного ринку. Наочне підтвердження тому - 19 млрд грн з 26 млрд грн зростання депозитних вкладів в 2012 р. припадає на гривневі депозити. Сукупний розмір вкладів у гривні продовжує зростати в основному за рахунок поступового поглинання частки доларових вкладів.

Доктор економічних наук Ерік Найман раніше заявляв про те, що активне обговорення рівня, до якого впаде долар, може початися вже цього літа, в зв'язку з наближенням виборів в США. При цьому відсутність чітких і зрозумілих відповідей на питання, що накопичилися у економістів світу, призведе до масового «сливу» долара і серйозного падіння його курсу. «Будуть продавати так, що п'яти блиснуть», - сказав Найман, прогнозуючи поведінку власників іноземної валюти восени 2012 р. Додатковим фактором підвищення реалістичності цього сценарію є те, що дефіцит свежесверстанного проекту держбюджету США становить 0,9 трлн дол

Наталія Семенченко, доктор економічних наук і член-кореспондент Української академії наук, звертає також увагу на колосальний зовнішній борг США, що становить близько 15 трлн дол. Експерт акцентує увагу на тому, що в даний час зниження інтересу до американської валюти може бути спровоковано безліччю факторів , у тому числі негативною інформацією про ринок, тенденцією падіння акцій, загрозою безробіття і т.д. У той же час, вона підкреслює, що «НБУ довело здатність контролювати ситуацію».

Нагадаємо, після президентської кампанії 2010 р. відбулося зміцнення гривні. Її курс до долара знизився - з 8,11-8,15 в січні (перший тур) до 8,06-8,10 в лютому (другий тур) і до 7,90-7,91 в квітні.