ua en ru

Українці зобов'язані організувати опір російській агресії, - Катеринчук

Український народ повинен взяти справу в свої руки і організувати опір російській агресії. Про це заявив лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.

Політик закликає поглянути на ситуацію без ілюзій, адже Росія здійснила військову інтервенцію в Україну, порушивши всі міжнародні договори. "Єдине, що може її стримати - це загроза повномасштабної війни, до якої Росія не готова", - відзначає він.

Катеринчук заявляє, що одних Збройних сил не вистачить для відбиття російської агресії, тому український народ повинен також організувати опір. У зв'язку з цим він запропонував депутатам і новій владі в найкоротші терміни прийняти дві постанови, які забезпечать Україні перемогу в протистоянні з Росією.

Політик озвучив наступні постанови:

Перше. Про визнання легальною всієї зброї, яка є на руках у населення (за винятком тієї, яка фігурує в кримінальних справах), а також про вільний продаж зброї населенню. Це дозволить надати можливість кожному громадянину України придбати зброю без дозволів - на основі паспорту, оскільки очевидно, що на формальні процедури зараз немає ні ресурсів, ні часу. Вся придбану зброю буде належним чином зареєстровано після стабілізації ситуації в країні.

Друге. Про створення загонів народного ополчення для сприяння Збройним силам України. Дана постанова повинно юридично та матеріально забезпечити формування загонів народного ополчення. Ці загони будуть створюватися в ініціативному порядку з числа активних громадян за територіальним принципом. Після ініціативної освіти, лідери загонів самооборони повідомляють про своє існування до місцевих органів СБУ і надалі координують з ними свою діяльність. Таким чином, скоординовані СБУ загони народного ополчення представлять собою Українську резервну армію і сприятимуть Збройним силам України. На початковому етапі загони Резервної армії озброюються власною зброєю.

У разі проголошення воєнного стану або очевидного початку війни, керівники загонів Української резервної армії з'являються на збройових складах, де за наказом відповідних органів отримують бойову зброю, боєприпаси і амуніцію для своїх загонів.

Крім того, Катеринчук відзначає погіршення криміногенної ситуації в останній час. У зв'язку з цим він вніс проект постанови про легалізацію загонів самооборони в Києві. Також політик наполягає на створенні місцевими органами самоврядування муніципальної поліції, яка забезпечить правопорядок.