ua en ru

Українці нелегально володіють 3,5 млн одиниць зброї, - Учайкін

Українці нелегально володіють 3,5 млн одиниць зброї.

Українці нелегально володіють 3,5 млн одиниць зброї. Про це в ході онлайн конференції в РБК-Україна заявив голова наглядової ради Української асоціації власників зброї" Георгій Учайкін.

"Закон про зброю - це не просто закон. Це ціла система. Закон - це тільки основа, а нам потрібна система підготовки майбутнього власника зброї. Зараз у нас вона досить примітивна, це не повинні бути курси в 1-2 години. Головна мета - навчити людину безпечно для себе і оточуючих володіти зброєю", - заявив Учайкін.

Експерт впевнений, що людина, яка вирішила придбати зброю, повинен пройти системну підготовку, склавши заліки, в тому числі на надання першої медичної допомоги. Тільки після цього можливе звернення до Мін'юсту для отримання ліцензії: "Ми повинні розірвати корупційну зв'язок у цій сфері. Природно, державний орган повинен контролювати цю сферу: іспити, заліки, видавати ліцензії. Але навчати мають інші структури. Це повинні бути структури, які будуть навчати за принципом автомобільних курсів".

Він звернув увагу на те, що нинішня судова система також вимагає змін, оскільки в даних умовах вона спрямована на те, щоб засудити людину, яка захищала свої права за допомогою легально придбаного зброї: "є тільки два варіанти: або вбивство, або самозахист. Про яке перевищення прав на використання зброї можна говорити, якщо на вас йдуть з бейсбольною битою...Тому всі випадки застосування зброї з метою самозахисту повинні розглядати суди присяжних...Необхідно приймати закон, щоб була чітка відповідальність за використання зброї. Якщо буде відповідальність, тоді це дуже серйозно вплине на рівень тієї де вуличної злочинності".

Учайкін прогнозує, що в такому випадку буде дано поштовх для розвитку збройової галузі, яка перебуває в занепаді: "Після розвалу СРСР у нас з'явилася так звана "не облікове" зброю. Воно досі не врахована. Фахівці стверджують, що тільки легке стрілочне зброю можна порахувати эшелонными нормами".

За його словами, швейцарські експерти встановили, що в Україні як мінімум 3,5 млн одиниць нелегальної зброї: "Воно десь заховано, але воно є...В Україні штучно створюється величезний попит на зброю, тому міністерства та відповідні органи постійно скандалять між собою на цю тему. Це надзвичайно прибутковий бізнес. Тому тут необхідні кардинальні зміни".

Експерт нагадав досвід роботи найбільшої американської асоціації власників зброї: "Кандидат, який підтримує другу поправку асоціації, не обмежує права американців на захист свого життя за допомогою зброї, автоматично отримує підтримку даної асоціації. Як правило, це виражається в 6-8% додаткової підтримки виборців... Думаю, що ми будемо доносити суспільству: ми вам владу, ви нам зброю".