ua en ru

Українці назвали винних у провалі судової реформи

Українці назвали винних у провалі судової реформи Фото: Печерський суд (РБК-Україна)

Головні винуватці провалу реформи - президент, депутати і прем’єр-міністр

Три чверті українців (73,3%) чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізовується судова реформа, а 26,7% не чули про це. Про повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування, яке Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів у вересні 2018 року.

Серед респондентів, які чули про судову реформу, 11,1% вважають її повністю або частково успішною. Водночас, 67,7% вважають її повністю або частково неуспішною. Ще 21,2% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

На запитання "А хто конкретно, на вашу думку, несе найбільше відповідальності за неуспішну реалізацію судової реформи?" серед респондентів, які вважають неуспішною реформу, 51,8% обрали варіант "президент України Петро Порошенко", 9,2% - "народні депутати", 7,6% - "прем’єр-міністр України Володимир Гройсман", 7,5% - "голова комісії при президентові України з проведення судової реформи Олексій Філатов". Інші варіанти називалися респондентами рідше.

Українці назвали винних у провалі судової реформи

На запитання "Чи потребувала судова система реформування після Революції Гідності в 2013-14 році?" 40,5% респондентів відповіли, що "так, і це було одним з найбільш нагальних завдань". Ще 35,2% респондентів обрали варіант "так, але це було не найголовнішим завданням / були інші, більш актуальні реформи". Частка тих, хто вважає, що потреби в реформуванні не було - 4,6%. Ще 19,7% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

КМІС провів опитування на замовлення клієнта з 12 по 24 вересня 2018 серед 2011 респондентів по всій Україні крім окупованих територій. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, у червні 2018 року заступник глави Адміністрації президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов сказав, що судова реформа в Україні буде завершена не пізніше початку 2019 року.

Відзначимо, 7 червня 2018 року Верховна рада України підтримала створення Вищого антикорупційного суду.