ua en ru

Українці на позачергових виборах Ради навряд чи будуть голосувати за відкритими списками

Сьогодні стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №4162а про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України (щодо виборчих блоків)".

Сьогодні стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №4162а про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України (щодо виборчих блоків)".

Проектом №4162а, внесеним представником Президента в Раді Русланом Князевичем, пропонується вдосконалити правовий статус, порядок утворення і участі виборчих блоків у процесі виборів народних депутатів України.

З урахуванням позицій Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії) планується встановити диференційований виборчий бар'єр для отримання депутатських мандатів для політичних партій 5%, а для виборчих блоків - 7%.

Рішення комітету відразу ж було розкритиковано депутатами від фракції "Батьківщина", так як пропозиції Князевича не містять норми про відкриті виборчі списки. Нардеп від "Батьківщини" Андрій Павловський наголосив у своєму Facebook, що в зазначеному проекті передбачена "стара змішана система виборів до ВР".

"Комітет Жванії схвалив і підтримав законопроект представника Президента Руслана Князевича №4162а, яким пропонується залишити стару змішану систему виборів ВР з однією новацією - дозволити виборчі блоки... тобто виходить так, що в Адміністрації Президента взяли курс на збереження нинішньої змішаної системи - а як же передвиборчі обіцянки щодо відкритих списків?" - обурився Павловський.

Він додав, що в Раді зареєстровано законопроект від 4 депутатів його фракції, яким пропонується запровадити відкриті списки.

Така позиція "Батьківщини" викликає здивування, оскільки лідер партії Юлія Тимошенко під час президентської передвиборної кампанії заявляла, що виступає за закриті списки.

Не менш дивним виглядає і те, що представник Президента вносить законопроект, який не передбачає відкриті виборчі списки, в той час як Петро Порошенко виступає за них. Кілька днів тому Порошенко закликав Раду ввести пропорційну систему парламентських виборів за відкритими списками.

Для того щоб розібратися з ситуацією, РБК-Україна звернулася до експертного співтовариства. Політолог Володимир Фесенко вважає, що законопроект Князевича є прагматичним і враховує нинішню ситуацію в країні. "Чому такий проект подається? За системою відкритих списків не вдасться провести вибори на частині території Донбасу та Криму. Система із закритими партійними списками цю проблему знімає. Будуть обрані депутати, а питання представництва Донбасу і Криму буде вирішене через включення в прохідну частину партійних списків політиків, які представляють ці регіони. Інша справа, чи вдасться провести такий законопроект в парламенті, де половина депутатів - мажоритарники. Якщо говорити про змішану систему, її багато критикують, але вона теж дозволяє вийти з проблеми по Донбасу. По Криму не будуть обрані депутати, а ось по Донбасу їх можна обрати після подолання поточної кризи", - підкреслює Фесенко в коментарі РБК-Україна.

Аналогічну думку висловлює і політичний експерт Володимир Цибулько. "Єдино прийнятна система на сьогодні - система з закритими партійними списками. Змішана система не гарантує обрання мажоритарників в тих регіонах, де йде війна і в Криму", - повідомив він РБК-Україна.

При цьому Цибулько вказав на труднощі введення системи відкритих списків: "Існують 2 найпростіші моделі відкритих списків: регіональні списки - партія в області набирає 10% і проводить депутата в парламент - і мажоритарна система рейтингова, де висуваються депутати від партій, а місця в остаточному списку вони займають відповідно набраним голосам. Ще одна система - це загальнонаціональна рейтингова. Тобто в бюлетень вносяться прізвища всіх кандидатів від усіх партій. Уявляєте собі бюлетень на 16 тис. людей?".

Своєю експертною думкою щодо доцільності запровадження відкритих списків з РБК-Україна поділився і заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера. "Ми повинні виходити з реалій. Вони полягають у тому, що на сьогоднішній день практично всі у суспільстві говорять про вибори 26 жовтня. До цього часу, щоб ввести відкриті регіональні списки, потрібно людей встигнути навчити, як голосувати, як заповнювати виборчий бюлетень, а головне - навчити членів дільничних і окружних виборчих комісій, як підраховувати. Це непросте питання", - вважає він.

При цьому Магера зазначив, що вихід із ситуації бачить у тому, щоб на час позачергових виборів ухвалити закон, за яким провести вибори в парламент за чистою пропорційною системою, але закритого типу, "як менше зло у порівнянні з існуючою системою". Після проведення виборів, на його думку, можна прийняти новий закон з системою відкритих регіональних списків, щоб наступні вибори проходили вже за новою системою.

У довгостроковій перспективі, як зазначає Магера, все ж слід запровадити відкриті списки.

"Чи потрібні вони? Я думаю, що так. Я думаю, що Україна повинна рухатися до пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. Більше того, є відповідна рекомендація ПАРЄ, яка рекомендувала Україні застосувати цю систему. Ця виборча система є максимально незалежною від корупції і прив'язує виборця до проінформованого чіткого вибору під час голосування. Тобто можливість вибрати кандидата зі списку партії і дати їй перевагу", - підкреслив він.

Таким чином, у разі, якщо позачергові вибори Ради пройдуть цієї осені, то, швидше за все, вони пройдуть з використанням закритих списків, так як ні часу для технічної підготовки, ні можливості нормального проведення голосування за відкритими списками на сході країни немає.

Як зазначає Цибулько, "обставини складаються так, що Петро Порошенко за інерцією продовжує говорити про популярну в народі тезу про відкриті списки, але провести виборчу кампанію з відкритими списками за нинішніх умов неможливо".

Що ж стосується позиції "Батьківщини" щодо законопроекту Князевича, то у політологів також є одностайність у цьому питанні. "Це, швидше за все, банальне політичне опозиціонування - критикувати все, що пропонує Порошенко і його команда. Вони таким чином демонструють свою легку опозиційність по відношенню до Президента", - зазначає Фесенко.

Цибулько також бачить в діях "Батьківщини" елемент політичної гри: "Я думаю, що "Батьківщина" пробує зіграти "єзуїтський сценарій". Будучи фактично при владі, вона пробує вибудовувати себе як опозиційна до Президента партія. Думаю, "преторіанська гвардія" Тимошенко буде на будь-які раціональні ініціативи Президента фронду виставляти своєрідну. Фактично вже почалася передвиборна кампанія".

До голосування за пропоновані Князевичем нововведення в закон "Про вибори народних депутатів України" Рада, мабуть, повернеться лише восени, а за цей час йому належить подолати протидію сильних супротивників. Як повідомив РБК-Україна член депутатської групи "Суверенна європейська Україна" Володимир Литвин, оскільки Рада відмовилася 1 липня включити зазначений законопроект до порядку денного, він, згідно з регламентом, більше не може розглядатися в рамках поточної сесії.

"Наскільки я пам'ятаю, цей законопроект провалився. Згідно з регламентом, законопроект, який відхилили, двічі на одній сесії розглядатися не може", - сказав Литвин.

Лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв повідомив РБК-Україна, що "Батьківщина" не буде голосувати за цей проект. "Цей законопроект провалився, він набрав лише 67 голосів. Ми за нього голосувати не будемо", - сказав депутат.

Народний депутат від фракції "Удар" Павло Розенко підтвердив РБК-Україна, що законопроект №4162а передбачає збереження старої виборчої системи.

"Цей законопроект нічого змінює, тільки додається виборчий блок в стару виборчу систему", - сказав Розенко.

Він зазначив, що законопроект передбачає вибори до парламенту за змішаною системою з закритими списками. У той же час депутат додав, що сьогодні в парламенті немає достатньої кількості голосів, щоб підтримати будь-якої з виборчих законопроектів.

Сергій Гвоздков