ua en ru

Українці хочуть позбавити суддів привілеїв і перевіряти їх на детекторі брехні

Українці хочуть позбавити суддів привілеїв і перевіряти їх на детекторі брехні Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Громадяни України назвали критерії успішності судової реформи

Від судової реформи українці очікують позбавлення суддів недоторканності, введення майнової відповідальності суддів і покращення доступу до правосуддя. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування, яке Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів у вересні 2018 року

На запитання "Які зміни в судовій системі України ви очікували б побачити в результаті успішного проведення судової реформи?", серед усіх опитаних респондентів найчастіше обиралися такі варіанти:

- позбавити суддів недоторканності і привілеїв - 53,2%;

- ввести майнову відповідальність суддів за незаконні рішення - 49,4%;

- покращення доступу до правосуддя - 43,9%;

- скорочення термінів розгляду справ в судах - 40,5%;

- впровадження перевірки суддів на детекторі брехні - 40,4%;

- швидкість виконання судових рішень - 38,8%;

- звільнення частини суддів, переатестація суддів - 34,7%;

- впровадження виборності суддів, щоб місцеві жителі самі їх обирали - 30,4%.

Українці хочуть позбавити суддів привілеїв і перевіряти їх на детекторі брехні

КМІС провів опитування на замовлення клієнта з 12 по 24 вересня 2018 серед 2011 респондентів по всій Україні крім окупованих територій. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, що за даними опитування КМІС, три чверті українців (73,3%) чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізовується судова реформа, а 26,7% не чули про це. Серед респондентів, які чули про судову реформу, 11,1% вважають її повністю або частково успішною. Водночас, 67,7% вважають її повністю або частково неуспішною. Ще 21,2% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Відзначимо, що у червні 2018 року заступник глави Адміністрації президента України, координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов сказав, що судова реформа в Україні буде завершена не пізніше початку 2019 року.