ua en ru

Українці добре обізнані лише щодо однієї реформи, - опитування

Українці добре обізнані лише щодо однієї реформи, - опитування Фото: в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун (УНІАН)

Серед усіх реформ українців найбільше зацікавила реформа охорони здоров'я

В Україні спостерігається невисокий рівень обізнаності громадян з реформами у різних сферах. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування Центру Разумкова.

Так, частка громадян, які засвідчили, що "знають багато", коливається від 10-11% - у випадку реформи системи охорони здоров’я та децентралізації, до 2% - у випадку реформи фінансового сектору.

Натомість, більшість опитаних "нічого не знає" про реформу фінансового сектору (72%), реформу управління державною власністю (66%), дерегуляцію та розвиток підприємництва (64%), реформу державного управління (62%), податкову реформу (57%), програму енергонезалежності та реформу енергетики (56%).

Близько половини респондентів (51-49%) "нічого не знають" про реформу національної безпеки та оборони і реформу сільського господарства. Близько 40% опитаних "нічого не знають" про реформу правоохоронної системи та судову реформу, близько 30% - про оновлення влади та люстрацію, реформи освіти і поліції, децентралізацію та реформу місцевого самоврядування.

Найменше виявилося тих, хто нічого не знає про реформу системи охорони здоров’я ("нічого не знають" про неї лише 13% респондентів).Українці добре обізнані лише щодо однієї реформи, - опитування

Центр Разумкова провів опитування з 21 по 27 червня 2018 року серед 2021 респондентів в усіх регіонах України за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування проводилося в рамках проекту "Україна напередодні року виборів: запити суспільства, контури нової влади, майбутнє реформ", який здійснюється Центром Разумкова спільно з представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Відзначимо, що за даними опитування Центру Разумкова, більшість українців негативно ставляться до будь-яких реформ, але у разі поінформованості щодо конкретної реформи позитивна оцінка зростає до 60%

Нагадаємо, що за даними опитування КМІС, три чверті українців (73,3%) чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізовується судова реформа, а 26,7% не чули про це. Серед респондентів, які чули про судову реформу, 11,1% вважають її повністю або частково успішною. Водночас, 67,7% вважають її повністю або частково неуспішною. Ще 21,2% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.