ua en ru

Більшість українців негативно ставляться до будь-яких реформ, - опитування

Більшість українців негативно ставляться до будь-яких реформ, - опитування Ілюстративне фото (УНІАН)

У разі поінформованості щодо конкретної реформи позитивна оцінка зростає до 60%

Серед українців негативні оцінки впливу реформ, які проводяться в Україні, значно переважають позитивні. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування Центру Разумкова.

Найбільш негативно оцінюється вплив реформи системи охорони здоров’я: більше половини респондентів (57%) назвали цей вплив негативним.

Незначне переважання позитивних оцінок над негативними простежується щодо децентралізації (23% проти 20%) та реформи місцевого самоврядування (20% проти 15%). Приблизно однакові частки негативних і позитивних оцінок - щодо реформи системи національної безпеки та оборони (17% проти 19%). Вплив реформ поліції позитивно оцінюють 17%, негативно - 24% опитаних.

Більшість українців негативно ставляться до будь-яких реформ, - опитування

Як зазначаються соціологи, оцінки впливу реформ суттєво різняться залежно від рівня поінформованості респондентів про них.

Якщо серед громадян, які нічого не знають про децентралізацію і реформу місцевого самоврядування, її позитивний вплив засвідчують 5% опитаних, то серед тих, хто дещо знає - вже 26%, а серед добре обізнаних - 60%. Вплив реформи охорони здоров’я вважають позитивним 3% тих, хто про неї нічого не знає, проте вже 9% - тих, хто дещо знає, і 28% тих, хто добре знає про цю реформу. Для реформи освіти ці показники становлять, відповідно, 3%, 14% і 46%; для реформи поліції - 3%, 18% і 57%.

Більшість українців негативно ставляться до будь-яких реформ, - опитування

Центр Разумкова провів опитування з 21 по 27 червня 2018 року серед 2021 респондентів в усіх регіонах України за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування проводилося в рамках проекту "Україна напередодні року виборів: запити суспільства, контури нової влади, майбутнє реформ", який здійснюється Центром Разумкова спільно з представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Нагадаємо, що за даними опитування КМІС, три чверті українців (73,3%) чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізовується судова реформа, а 26,7% не чули про це. Серед респондентів, які чули про судову реформу, 11,1% вважають її повністю або частково успішною. Водночас, 67,7% вважають її повністю або частково неуспішною. Ще 21,2% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.