ua en ru

Українці в 2016 витратили на ліки 47 мрлд гривень

Українці в 2016 витратили на ліки 47 мрлд гривень Фото: цього року українці витратили на ліки 47 млрд гривень

Це майже на 20% більше, ніж у 2015 році

Українці в 2016 році витратили на ліки 47 мрлд гривень. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Будьте здорові: українці витратили десятки мільярдів гривень на ліки".

"За попередніми даними, в цьому році сума, яку ми витратили на ліки складе близько 47 млрд гривень. Це майже на 20% більше, ніж роком раніше. Ситуація може змінитися в 2017 році коли, як запевняє уряд, в країні почне діяти програма реімбурсації, тобто часткової компенсації цін на ліки з держбюджету", - наголошується в статті.

Крім того, за підсумками 2016 року роздрібний ринок ліків України зросте, у порівнянні з 2015 роком, на 18-21% до приблизно 46-48 млрд гривень. Такий прогноз міститься в звіті дослідницької компанії Proxima Research, текст якого є в розпорядженні РБК-Україна. В підрахунки аналітиків включені, крім ліків, також медвироби, дієтичні добавки та косметика, які продаються в аптеках. Ліки займають близько 85% продажів всіх товарів в українських аптеках.

Нагадаємо, на початку грудня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фармацевтичні компанії будуть відповідати за завищення цін на ліки всупереч рішенню уряду про референтному ціноутворенні на ліки.