ua en ru

Українцям у цьому році будуть доступні тільки дві вакцини від грипу

Українцям у цьому році будуть доступні тільки дві вакцини від грипу Фото: вакцинація (freepik.es)

Зараз обидві вакцини проходять контроль безпеки та якості

У цьому сезоні в Україні будуть доступні дві вакцини від грипу: чотиривалентна Vaxigrip Tetra французького виробника Sanofi Pasteur і тривалентна GC Flu південнокорейської компанії Green Cross Corporation. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Зима близько: чи зможуть українці захиститися від грипу у цьому році".

Як повідомили в прес-службі МОЗ, виробники ввезли 68,6 тис. доз вакцини проти грипу Vaxigrip Tetra і 300 доз вакцини проти грипу GC Flu. "Як тільки зазначені партії вакцин пройдуть контроль, виробники ввезуть в Україні основні партії. Це приблизно 300 тисяч доз вакцини Vaxigrip Tetra і 50 тисяч доз вакцини GC Flu, включаючи ті, які вже ввезені", - повідомили у відомстві. Там уточнили, що зараз вакцини проходять контроль безпеки та якості в держпідприємстві "Державний експертний центр МОЗ".

Як зазначається в матеріалі, щеплення від грипу в Україні для більшості пацієнтів є платною, тобто не закуповується за кошти держбюджету як багато інші вакцини. Правда, деякі місцеві влади закуповують невеликі партії вакцини, наприклад, для медиків, щоб вони не захворіли під час спалаху епідемії. Але в цілому такі закупівлі не змінюють загальної картини: більшість українців або не знають про наявність вакцини, або не бажають витрачати як мінімум близько 180 гривень на її придбання.

За даними "Центру громадського здоров'я МОЗ", в минулому сезоні простудних захворювань вакцинувалися від грипу більше 175 тис. українців (за даними на січень 2018 року). За інформацією в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, за останні три епідсезону вакцинувалися в середньому лише 0,5% громадян.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що МОЗ заборонить невакцинованим дітям відвідувати школи і дитячі сади.

На початку вересня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявляла, що вакцини проти грипу з'являться в аптеках протягом місяця.