ua en ru

Український ринок не буде цікавий інвесторам у разі зниження "зеленого" тарифу вдвічі, - експерт

При зниженні "зеленого" тарифу вдвічі і існуючих умовах роботи український ринок вже не буде цікавий інвесторам. Про це заявив голова Ради Європейсько-українського енергетичного агентства, старший партнер Адвокатського об'єднання Arzinger Вольфрам Ребок.

На його думку, зниженням "зеленого" тарифу на сонячну енергію для об'єктів вже введених в експлуатацію законодавець показує, що ні те, що інвесторам був затверджений "зелений" тариф до 2030 року, ні те, що окремо була прописана норма про гарантії незмінності цього тарифу, не є показником того, що одного дня ці гарантії можуть бути скасовані.

Крім того, переконаний Ребок, зміна "зеленого" тарифу зачіпає інтереси і тих інвесторів, яким ще не був затверджений "зелений" тариф і об'єкти не введені в експлуатацію, але вони, приміром, уже почали підготовку ділянки для будівництва, або навіть вже йде будівництво, і весь проект розраховувався виходячи з гарантованого на той момент тарифу.

Такі дії законодавця, на думку юриста, порушує як інтереси інвесторів у сфері сонячної енергетики, так і інтереси всіх учасників ринку альтернативних джерел енергії, а також надійність правової системи в цілому.

"Абсолютно очевидно, що намір звільнити промисловість і споживача від надмірних високих цін на електроенергію, не повинен йти на порушення закону. Втрата репутації і, як наслідок, економічні збитки в цілому перевищать економію у багато разів. Крім того, економія не буде забезпечена, коли потерпілі почнуть подавати позови, зважаючи на втрати своїх інвестицій", - підкреслив адвокат.

Загалом, продовжив Ребок, міжнародне співтовариство, безумовно, буде розцінювати такі дії українського законодавця як в цілому поганий сигнал для інвесторів, які працюють в Україні не тільки в сфері поновлюваних джерел енергії, але і в інших галузях.

В якості прикладу він навів позов проти Іспанії, який був внесений групою з 14-ти інвесторів у відповідь на зниження тарифів на сонячну енергію. Інвестори стверджували, що роблячи інвестиції, вони виходили з чинного законодавства про "зелений" тариф, і зниження тарифів з боку уряду порушило Договір до Енергетичної хартії та багатосторонні угоди про захист інвестицій.

Коментуючи розмір "зелених" тарифів в Україні порівняно з іншими країнами Європи, експерт підкреслив, що до порівняння не можна підходити буквально, тобто "звертати увагу виключно на величину тарифу".

"Необхідно оцінювати умови роботи інвестора на ринку в цілому, так як ті ж фінансові витрати на проект в Україні у девелоперів в рази дорожчі, ніж, наприклад, у німецьких (ставка за кредитами в німецьких банках приблизно 4%, що кратно дешевше, ніж в Україні). Крім того, не слід забувати і про вимогу місцевої складової в Україні, що також веде до значного подорожчання проектів", - пояснив Ребок.

Швидше за все, вважає адвокат, при зниженому вдвічі тарифі і умовах роботи ринок вже не буде цікавий інвесторам.

Нагадаємо, раніше представники Європейсько-українського енергетичного агентства звернулися до Національної комісії регулювання електроенергетики з проханням прийняти юридично правильне рішення щодо застосування спірної рекомендації Кабміну "Про вдосконалення системи розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії" № 589-р від 18 червня 2014 р. (документом пропонується знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01 і, таким чином, знизити тариф удвічі) і акцентували на необхідності послідовних, заснованих на принципах верховенства права змін в енергетичній політиці.