ua en ru

Український фонд підтримки підприємництва допустив порушень на 17 млн грн - Держфінінспекція

Український фонд підтримки підприємництва допустив порушень на 17 млн грн - Держфінінспекція Фото: ДФІ виявила порушення фінансової дисципліни на суму понад 17 млн грн

Численними є випадки неповернення державної фінансової підтримки та невиплати відсотків за користування кредитами

Державна фінансова інспекція України виявила порушення фінансової дисципліни на суму понад 17 млн грн під час ревізії Українського фонду підтримки підприємництва - повідомляє прес-служба Дрежфінінспекції.

Ревізія фінансово-господарської діяльності Фонду охопила період із червня 2011 року по червень 2015 року.

Так, держфінінспектори з'ясували, що керівництво Фонду не забезпечило повернення товариством з обмеженою відповідальністю "Газотрон-Влатава" державної фінансової підтримки майже на 1 млн грн.

Крім того, під час ревізії виявлено порушення 63-ма позичальниками (суб'єктами малого підприємництва) термінів сплати основної суми мікрокредитів на загальну суму 772 тис. грн і невиплати ними ж відсотків за користування цими кредитами й пені за прострочення термінів повернення боргу. Як наслідок, Фонд недоотримав доходів через вилучення з обороту коштів, які не були повернені на час проведення ревізії (основна сума кредитів) та не виплачені взагалі (відсотки та пеня).

Також, Фонд надавав фінансову державну підтримку суб'єктам малого підприємництва, які не мали права на її отримання; не контролював цільове використання коштів державної фінансової підтримки, ефективність впровадження бізнес-планів та не забезпечував своєчасного повернення коштів (не нараховував боржникам відповідних штрафів і пені, не звертався до судів з відповідними заявами). Загальна сума вказаних порушень становила близько 16 млн грн.

Таким чином, Фонд не виконував своїх основних обов'язків з підтримки малого та середнього підприємництва в Україні. Матеріали ревізії передані правоохоронним органам.

Нагадаємо, раніше Держфінінспекція виявила порушення при купівлі "Укрінтеренерго" електроенергії з РФ та пропонувала ліквідувати "Аграрний фонд".