ua en ru

Українським євроінтеграторам варто підтримати ініціативи прем'єра Великобританії, - Віктор Медведчук

Прихильникам інтеграції України в Євросоюз варто підтримати ініціативу прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона з проведення референдуму про вихід країни з ЄС, тому що такі ініціативи підштовхують бюрократів ЄС до більш гнучкої та коректної роботі із сусідами. Таку думку в своєму блозі висловив лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Сполучене королівство не проти європейської інтеграції як такої, каже британський прем'єр... Демонстративно погрожуючи грюкнути дверима, Лондон тим самим підштовхує ЄС до трансформації з англійської рецептом, що набагато збільшує шанси України вступити з Євросоюзом у справді рівноправні відносини... По-перше, більш гнучкий ЄС без шенгену дає нам шанс отримати безвізовий режим із значною частиною держав Європи (на що сьогодні, на жаль, розраховувати ми не можемо). Практично всі сусіди України готові до лібералізації паспортного і митного контролю, однак не можуть на це піти через Брюссель. По-друге, Україна заслуговує на більш справедливе економічне співробітництво, ніж те, що зараз пропонується під виглядом Угоди про асоціацію та Угоди про зону вільної торгівлі. Без централізованого диктату європейської бюрократії нам набагато легше буде домовитися з більшістю національних держав ЄС», - пояснив політик.

«По-третє, «полегшена» версія ЄС не вступає в конфронтацію з Митним союзом Росії, Білорусії і Казахстану, необхідність приєднання України до якого продиктована його реальними економічними перевагами. У всякому разі, вступ України в МС виглядає куди більш економічно обгрунтованим. По суті, британська модель Євросоюзу за тими принципами, які озвучив Кемерон, вельми нагадує плани і принципи Митного союзу. Що є порукою того, що між Східною та Західною Європою не виникне чергова «залізна завіса». Два інтеграційних об'єднання, що будуються на схожих економічних принципах, мають більший потенціал для співпраці. А в перспективі (хоча це розмова не сьогоднішнього дня) - і об'єднання в єдиний економічний простір. Співпраця тієї ж Росії з ЄС в енергетичній сфері яскравий приклад високого потенціалу такого об'єднання. Тоді як ситуація з Україною і її вже нікому не потрібною газовою трубою - результат самогубних політичних ігрищ», - резюмував Медведчук.