ua en ru

Українські військові в Косово протягом 2006-2009 рр. здійснювали махінації з поставками пального, - джерело

Військовослужбовці українського контингенту KFOR протягом 2006-2009 рр. здійснювали махінації з постачаннями і продажем пального в Косово. Про це пише тижневик "Дзеркало тижня" з посиланням на джерело.
За даними слідства, проведеного головним управлінням військової служби правопорядку ЗСУ, наприклад, з грудня 2006 по жовтень 2007 р. з використанням підроблених офіційних документів було здійснено 42 поставки палива з Болгарії до Косово обсягом 1 млн 275 тис. 928 л вартістю 688 241 євро , а з 12 травня по 30 червня 2008 р. - 82 поставки палива на суму 1 млн 986 тис. 309 євро, і 22 поставки - з січня по липень 2009 р. на суму 286 тис. євро.
Крім того, українські військові продавали сертифікати, заповнені для постачань палива, нібито необхідного для потреб українського контингенту, які давали право на безмитне ввезення палива. За інформацією слідства, один такий документ міг приносити військовим до 2000 євро. Слідством встановлено, що українські миротворці оформили і надали офіційні документи KFOR приватній фірмі Lukoil Neftohim Bourgas, яка використовувала ці папери для незаконних операцій з паливом.
За інформацією видання, військовослужбовці українського контингенту KFOR здійснювали незаконну діяльність з двома схемами.
Перша з них полягала в купівлі палива в Болгарії та транспортування його через болгарсько-македонський і македонсько-косовську кордону з використанням сертифікатів митного імпорту-експорту KFOR, оскільки всі товари, що надходять у Косово для потреб KFOR, не обкладаються митом та іншими податками.
Друга схема діяла з 2006 р. і полягала в закупівлі дешевого пального на офіційній французької базі KFOR на території Косово і подальшому його продажі приватним особам. За одну заправку купувалося 30 т пального, отриманий прибуток з неї становив приблизно 15 тис. євро. На сьогодні в ході розслідування встановлено вже близько 100 подібних операцій.
Таким чином, за попередніми оцінками, в результаті несплати митних зборів уряду Косово було завдано збитків на суму понад 2,75 млн євро.