ua en ru

Україна доводила в Брюсселі, що справа Тимошенко - це спосіб розриву газових угод з РФ, - джерело

Незважаючи на всі недавні заяви прем'єр-міністра Миколи Азарова в тому, що справа проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко не має ніякого відношення до бажанням Києва переглянути газові контракти з Росією, в Брюсселі українська влада намагалась довести якраз протилежне. Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня. Україна".
Щоб заспокоїти європейців і пояснити зміст кримінального переслідування екс-прем'єра, українські емісари переконували своїх співрозмовників, що обвинувальний вирок Тимошенко - єдиний порятунок від "газового зашморгу" Росії. Що, довівши в суді перевищення повноважень екс-прем'єром при санкціонуванні укладення згубних для України угод, можна буде звертатися в міжнародні інстанції для їх оскарження або розірвання.
Про справу ЄЕСУ, що заборгувала російському Міноборони, європейці теж вперше почули не позавчора. Зокрема, за інформацією видання, ця тема піднімалася на зустрічі українського Президента з канцлером Німеччини у Варшаві. Віктор Янукович, намагаючись переконати Ангелу Меркель в корисливих мотивах проступку екс-прем'єра, повідомив канцлера, що Тимошенко погодилася на невигідні для України газові угоди в обмін на обіцянку росіян закрити справу про борг ЄЕСУ.
Але, як свідчать джерела видання, розташувати до себе Меркель Президентові не вдалося. Канцлер ще раз повторила, що політичні фігури повинні нести політичну, а не кримінальну відповідальність, а їх доля повинна вирішуватися на виборах, а не в суді.
Нагадаємо, 11 жовтня Печерський райсуд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років ув'язнення з забороною обіймати певні державні посади протягом ще 3 років. Також суд зобов'язав Тимошенко виплатити "Нафтогазу України" 1,516 млрд грн. 12 жовтня СБУ порушено нову кримінальну справу проти Тимошенко за фактом замаху на розтрату коштів державного бюджету України в розмірі більше 405 млн дол.