ua en ru

Українські підприємства готові реалізувати в грудні близько 4-5 млн новорічних дерев, - Сівець

На сьогоднішній день законним шляхом реалізовано майже 1 млн ялин і сосен, вирощених на спеціальних плантаціях. В цілому ж підприємства Держлісагентства готові поставити до реалізації в грудні близько 4-5 млн дерев. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив глава Держлісагентства Віктор Сівець.

"У цілому ж наші підприємства готові поставити до реалізації в грудні близько чотирьох-п'яти мільйонів дерев. Недоречні і спекуляції щодо ціни: в цьому році лісові красуні будуть коштувати в середньому 50-52 грн, тобто не більше, ніж у минулі роки. А всі отримані від продажу кошти будуть спрямовані на створення нових лісів", - повідомив Сівець.

Також він зазначив, що електронне маркування новорічних дерев зроблено для зниження браконьєрства в цій сфері.

"Електронна бирка прикріплятися до дерева так, що зняти її без пошкодження неможливо. В ній міститься вся інформація про походження хвойного насадження - відомості, з якого лісгоспу і лісництва відпустили дерево. Завдяки цьому можна визначити відповідність товару супровідними документами. Тому співробітникам міліції, екологічної інспекції або інших правоохоронних органів буде легко перевірити, придбано чи дерево в лісгоспі або зрубано незаконно. Крім того, завдяки биркам в цьому році буде виключена торгівля браконьєрськими ялинками з екологічно небезпечної зони. Тому я глибоко переконаний, що наша ініціатива буде добре сприйнята як представниками екологічних організацій, так і громадськістю", - сказав Сівець.