ua en ru

Українська влада зможе з допомогою закону про люстрацію зводить рахунки з опонентами, - Медведчук

Кабінет міністрів і Верховна Рада України, які спроможні за 20 годин узгодити і прийняти Податковий кодекс, Бюджетний кодекс та закон "Про Державний бюджет України на 2015 рік", за два місяці не зробили нічого, щоб скорегувати та доопрацювати закон про люстрацію. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він нагадав, що в грудні 2014 р. Венеціанська комісія заявила, що закон "Про очищення влади" потребує доопрацювання. Венеціанська комісія визнала цей закон таким, який може бути використаним проти політичних опонентів, допускає люстрацію списком і не відповідає Конституції України та європейським стандартам.

Медведчук нагадав, що представники української влади погодилися переглянути положення закону і доопрацювати його протягом трьох місяців, однак прибулі 3 лютого в Україну для обговорення судової та конституційної реформ представники Венеціанської комісії виявили, що закон про люстрацію застосовується в країні в повну силу.

За словами політика, заяви високопоставлених українських чиновників про те, що для них найвищою цінністю є верховенство права і демократичні стандарти, не заважають на підставі цього не відповідає європейським стандартам закону щомісяця звільняти з органів державної влади досвідчених і висококваліфікованих фахівців.