ua en ru

Українська платформа "Собор" може знятися з виборів

Партія "Українська платформа "Собор" оголосила про рішення відкликати з Центральної виборчої комісії (ЦВК) свій список кандидатів у народні депутати, якщо соцопитування не дадуть їм шансів пройти в парламент. Про це пише "Комерсант-Україна".

У "Соборі" закликають інші опозиційні політичні сили наслідувати їхній приклад, щоб не відбирати голоси у союзників, що долають 5% бар'єр. Підтримати цю ініціативу поки готові лише в партії "Українська національна асамблея", але лише в тому випадку, якщо в країні не складеться "революційна ситуація".

Про те, що партія "Українська платформа "Собор" (УП "Собор") в жовтні розгляне питання про припинення своєї участі в парламентських виборах, в суботу заявив один з лідерів цієї політичної сили, колишній міністр закордонних справ (2007-2009 рр.) Володимир Огризко.

"Якщо ми побачимо, що за соціологічними дослідженнями на 15 жовтня ми не набираємо 5%, то партія зніметься з виборчої гонки. Це абсолютно вирішене питання, і кожен з нас підписався під відповідним зобов'язанням", - заявив Огризко в ефірі 5 каналу.

Зняття з виборів дозволить партії повернути грошову заставу в розмірі 2,2 млн грн, яку в разі програшу ЦВК перераховує до держбюджету. Втім, за словами першого номера списку "Собору" письменника Віталія Капранова, мотив дострокового вибування з кампанії зовсім інший.

Читайте також: Явка на виборах у Верховну Раду буде в межах 60-70%

"Ми не хочемо виступати в ролі тих, хто відтягує голоси, скажімо так, реєстрової опозиції. Якщо у нас не буде шансів пройти в Раду, ми готові знятися на користь опозиційних сил. До речі, якщо б так зробили й інші партії, які також називають себе опозиційними, це було б революційною подією", - пояснив виданню Капранов.

Згідно з останнім опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", з 22 партій, що зареєстрували в ЦВК списки кандидатів у народні депутати, шанси подолати 5% бар'єр є тільки у шести політичних сил: Партії регіонів, партії "Батьківщина", парії "Удар", Компартії, Всеукраїнської об'єднання "Свобода" та партії Наталії Королевської "Україна - Вперед!".

У більшості політичних сил, чиї рейтинги в середині вересня також не давали шансів на проходження до парламенту, мають намір продовжувати кампанію до кінця.

"Відмова від участі у виборах на руку владі. Тож давати додаткові бонуси влади, яка і так веде кампанію не за правилами, неправильно, - сказав виданню почесний голова Соціалістичної партії Олександр Мороз. - Я виходжу з того, що боротися потрібно до кінця". Такої ж думки дотримується глава партії "Російський блок" Геннадій Басов. "Ми будемо брати участь у виборах незалежно ні від чого", - запевнив він видання.

Разом з тим один з лідерів партії "Українська національна асамблея" Ігор Мазур (№ 2 у виборчому списку) не виключає, що його політична сила може знятися з виборів на користь прохідної опозиційної партії. "До свята Покрови (14 жовтня. - ред.) ніяких кардинальних рішень ми приймати не будемо. Звичайно, ми знаємо, що прохідний бар'єр у Раду ми не подолаємо, але для нас важливо зберегти статус кандидатів у депутати на випадок повторення "помаранчевої революції" - посвідчення кандидата дає можливість їздити по всій Україні і створювати проблеми тим, хто здійснює незаконні дії", - заявив він виданню. Ігор Мазур зазначив, що, якщо в країні не складеться революційна ситуація, Українська національна асамблея вирішить, яку з дружніх партій підтримати, - "Нашу Україну" або "Свободу".