ua en ru

Українська міліція не зійде зі шляху дотримання прав людини у свої діяльності, - А.Могильов

Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов 18 квітня зустрівся з головою департаменту правових питань сприяння розвитку прав людини директорату з питань співробітництва Генерального директорату з прав людини і правових питань Ради Європи Ханною Юнкер. Українську сторону також представляли начальник департаменту кадрового забезпечення МВС України Юрій Казанський, голова Міграційної служби України Дмитро Ворона, керівник апарату міністра Олексій Мажан та начальник відділу з дотримання прав людини МВС Макар Барило. Про це повідомляє прес-служба МВС України.
"На сьогоднішній день Україна знаходиться на стадії реформування МВС, і дотримання прав людини для нас є пріоритетним напрямком діяльності. Основний принцип в роботі, який ми доводимо до кожного нашого працівника - найменше порушення прав і свобод людини не оправдовує розкриття навіть найтяжчого злочину", - розпочинаючи зустріч, наголосив А.Могильов.
У свою чергу, Х.Юнкер схвалила створення розпорядження МВС "Про додаткові заходи щодо недопущення випадків катування та жорстокого поводження в діяльності органів внутрішніх справ", яке було підписане наприкінці березня 2011 р. Х.Юнкер обіцяла продемонструвати іншим країнам-учасницям Ради Європи цей документ, аби вони брали приклад з України. "Проте, найважчим етапом у цій роботі буде реалізація цього документа" - зазначила Х.Юнкер.
Під час сьогоднішньої зустрічі сторони також обговорили питання розповсюдження брошури щодо прав затриманих та обов'язків працівників правоохоронних органів у відповідності до європейських стандартів. Зокрема, розповсюдження цього методичного посібника повинно відбуватися серед затриманих та осіб, які звертаються в органи внутрішніх справ за захистом їхніх прав, а також серед працівників міліції.
Також Х.Юнкер відвідала Міністерство юстиції України, де їй повідомили про створення в Україні комісії в складі представників неурядових організацій, які будуть здійснювати контроль за пенітенціарними закладами, особисто відвідуючи їх. Представник Ради Європи поцікавилася в А.Могильова, що МВС робить у цьому напрямку.
"В Україні існує два види закладів пенітенціарної системи: одні з них підпорядковуються Міністерству юстиції, інші - МВС. Що стосується спеціальних установ, які перебувають у нашому підпорядкуванні, то ми у цьому напрямку робимо величезну роботу. В МВС діють мобільні групи, які здійснюють перевірки спеціальних установ щодо дотримання прав осіб, які там знаходяться. Крім цього, ми вкладаємо значні кошти у ремонт таких закладів, а також оснащуємо ці приміщення фіксуючою відеоапаратурою. І, до речі, уже були випадки, коли така апаратура дала нам змогу зафіксувати правопорушення з боку працівників міліції", - відповів на запитання А.Могильов.