ua en ru

В Україні запрацювали перші торги ф'ючерсами на поставку зерна

В Україні запрацювали перші торги ф'ючерсами на поставку зерна Фото: заробили перші торги ф'ючерсами на поставку зерна (фото cfts.org.ua)

Договори укладаються в електронному вигляді

В Україні вперше відбулися торги ф'ючерсними контрактами на поставку зернових. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми запустили інструмент, у нас є перша угода, перша угода розрахована ... Вчора ми завершили операцію, тобто по нашому ф'ючерсним контрактом відбулося виконання, продавець передав товар покупцеві і отримав гроші за цей товар. Тобто повністю вся модель була завершена результативно ", - заявив Ткаченко, зазначивши, що всі договори укладалися в цифровому вигляді з використанням цифрових підписів.

За його словами, до цього часу всі ф'ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були виключно розрахунковими, тобто не включали постачання базового активу. Зате поставні ф'ючерсні контракти, які почали торгуватися на "Українській біржі", закінчуються реальною зміною власника продукції.

Ткаченко зазначив, що на наступному етапі планується обмежити коло учасників, які виходять на постачання за контрактом, тільки реальними виробниками, виключивши при цьому посередників.

Ф'ючерсний контракт за ставкою базового активу - це контракт, за яким продавець зобов'язується поставити базовий актив, а покупець зобов'язується оплатити та отримати базовий актив за погодженою ціною і в терміни, обумовлені при укладенні контракту.

Нагадаємо, за даними Міністерства аграрної політики, Україна виходить на рекордний рівень експорту зернових.