ua en ru

В Україні заборонили застосування лікарського засобу "Пентаксим"

В Україні заборонили застосування лікарського засобу "Пентаксим" Ілюстративне фото (Pixabey)

Лікарський засіб було ввезено в Україну з порушенням вимог законодавства

В Україні сьогодні, 30 серпня, заборонили реалізацію, зберігання та застосування лікарського засобу "Пентаксим" (вакцини для профілактики дифтерії і правця, коклюшу, поліомієліту тощо у комплекті з суспензією). Відповідне розпорядження опублікував прес-центр Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Лікарський засіб виробництва Санофі Пастер С. А., Франція, з маркуванням російською мовою, було ввезено на територію України з порушенням вимог законодавства. Його вилучать з метою активної протидії поширенню неякісних лікарських засобів та таких, що офіційно не ввозилися на територію України.

Суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють реалізацію, зберігання та застосування лікарських засобів, зобов'язані вилучити "Пентаксим" з обігу для подальшої утилізації та/або знищення. Також необхідно повідомити причини наявності та вжиті заходи щодо виконання розпорядження та попередження появі у реалізації незареєстрованих лікарських засобів.

Зазначається, що контроль за виконанням даного розпорядження здійснюють територіальні органи Держлікслужби. Невиконання даного розпорядження передбачає відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Нагадаємо, 17 червня в Україні заборонили реалізацію, зберігання та застосування лікарського засобу "ТРОМБО ААС" через невідповідність медичних зразків українському законодавству.